Najnovije vesti

USPEH: Moderan katastar diže BDP za 7 odsto
Foto: Zorana Jevtić

Geodeti unapređuju usluge

USPEH: Moderan katastar diže BDP za 7 odsto

Biznis
16:45h

Nacionalna infrastruktura geoprostornih podataka koju je formirao RGZ ubrzaće ekonomski razvoj zemlje, dok će u pojedinim sektorima produktivnost biti veća i do 15 odsto

Kvalitetni i pristupačni geoprostorni podaci imaju važnu ulogu u ekonomskom razvoju zemlje i mogu uticati na rast BDP za dva odsto i uvećati produktivnost u određenim sektorima do 15 odsto, izjavio je Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

On je na predstavljaju digitalne platforme za Nacionalnu infrastrukturu geoprostornih podataka (NIGP) istakao da je u cilju rešavanja uočenih problema i unapređenja poslovnog ambijenta potrebno da se katastar transformiše iz tradicionalnog registra u digitalnu geosektorsku platformu.

- Digitalizacija poslovanja znatno ubrzava radne procese i na taj način podstiče brži privredni rast. Na osnovu velikog broja studija, koje su rađene sa ciljem da se izmeri i verifikuje uticaj geoprostornih podataka na ekonomiju zemlje, zaključeno je da standardizovani, kvalitetni i pristupačni geoprostorni podaci mogu uticati na rast BDP za dva odsto. Pored očiglednog pozitivnog uticaja geoprostornih informacija na BDP, pokazano je da ovakav pristup uvećava produktivnost u određenim sektorima od pet do 15 odsto. Procenjeno je da bi to moglo da utiče na povećanje BDP i potrošnje od oko sedam odsto - naglasio je Drašković.

On je dodao da je namera RGZ, kao institucije koja je lider geoprostornih podataka i informacija u Srbiji, i E-uprave da građanima omoguće servise i usluge koji će im biti direktno dostupni.

- Stvaranje geosektora preko digitalnih tehnologija i novih organizacionih modela omogućiće RGZ da efikasno isporučuje podatke tržištu, a NIGP će podržati živu i inovativnu digitalnu ekonomiju u cilju ekonomskog prosperiteta, pružiće podršku kvalitetnom razvoju životne sredine i unaprediti proces EU integracija - rekao je Borko Drašković.

Geoprostorni podaci

ZA BOLJI ŽIVOT GRAĐANA

Darko Vučetić iz RGZ istakla je da je korišćenje geoprostornih podataka direktno proporcijalno razvoju društva:

- Oko 98 odsto svih odluka koje se donose na državnom nivou donosi se na osnovu geoprostornih podataka. Osnovni cilj Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka je da se svi podaci što efikasnije i što modernije koriste od strane državnih institucija i samih građana, a sve radi obezbeđivanja boljih uslova poslovanja i boljeg života građana.

Činjenice

ŠTA DONOSI DIGITALNA PLATFORMA RGZ

- Omogućava pronalaženje podataka

- Omogućava povezivanje podataka

- Omogućava dalju upotrebu podataka

- Podatke mogu koristiti svi građani bez obzira na obrazovanje i struku

- Pronalaženje lokacija na mapi (poput Gugl mape)

- Katastarska parcela se može naći sa dva klika

- Prikazuje udaljenost objekta od puta i druge infrastrukture

- Sadrži registar stambenih zajednica

Kurir / Slavica Tomčić

Foto: Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Neverovatno! Samo zbog ove reči je bivši inspektor završio u komi!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...