BITKOIN GROZNICA TRESE CEO SVET, SKOČIO NA ČAK 15.000 DOLARA: Evo kako da trgujete ovom kripto valutom!
Foto: Shutterstock

Skok

BITKOIN GROZNICA TRESE CEO SVET, SKOČIO NA ČAK 15.000 DOLARA: Evo kako da trgujete ovom kripto valutom!

InfoBiz -

U januaru 2017. godine jedan bitkoin je vredeo 1.000 dolara, juče je skočio na čak 15.000

Digitalna valuta bitkoin od početka godine krenula je sa vrtoglavim rastom, a juče je premašila sve granice kada je dostigla vrednost od 15.000 dolara za jedan bitkoin.

Time je za čak 50 odsto uvećana u odnosu na pre samo nedelju dana. Problem sa ovom najpoznatijom kriptovalutom jeste taj što je njena vrednost izrazito nestabilna, pa je za vrlo kratko vreme tokom jučerašnjeg dana pala na 13.336 dolara, onda je opet premašila nivo od 15.000 dolara, pa se opet vratila na 13.700.

Napad na platformu

PROMENITE ŠIFRE NA NALOZIMA!

Platforma za rudarenje bitkoina sa sedištem u Sloveniji „Najs heš“ je hakovana, a sumnja se da je ukradeno više desetina miliona dolara.

- U „Najs hešu“ sprovode istragu o kršenju bezbednosti i obustaviće poslovanje na 24 časa dok ne utvrde koliko bitkoina je ukradeno - saopšteno je iz te kompanije, javlja američka agencija AP.

Istraživačka kompanija „Koindesk“ navodi da je ukradeno oko 4.700 bitkoina, čija je vrednost skoro 66 miliona dolara, pošto je kriptovaluta dostigla rekordnu cenu.

Zbog naglog rasta, pojedini svetski stručnjaci upozoravaju da je bitkoin pred pucanjem i da bi moglo doći do strmoglavog pada koji bi velikom broju ljudi naneo ogromne gubitke.

Do tada, oni koji su prethodnih godina počeli da trguju sa ovom digitalnom valutom dobijaju zarade uvećane za više hiljada puta nego što su uložili.

Investicioni savetnik Aleksandar Zavišić iz „Kapitala RS“ kaže za Kurir da je nezahvalno unapred procenjivati šta će se desiti sa bitkoinom:

- Svako predviđanje je nezahvalno. Ovo što se sada dešava je plod visoke potražnje koja dolazi od velikog broja privatnih lica i investitora. Prekretnica u jačanju i potražnji bitkoina je nastala nakon njegove legitimacije. Poslednjih sedmica je primećeno otvaranje velikog broja računa, ali pošto nije tržište transparentno, ne može da se zna koliko je njih iz Srbije.

foto: EPA

O BITKOINU

Bitkoin je stvoren pre deset godina kao alternativa novcu koji kontrolišu vlade

Zbog stalne promene vrednosti bitkoin manje deluje kao sredstvo plaćanja, a više kao roba

Nakon poslednjeg rasta, tržišna vrednost ove digitalne valute je premašila 250 milijardi dolara, podaci su trekera Koin market kap

U januaru 2017. godine jedan bitkoin je vredeo tek 1.000 dolara

KAKO TRGOVATI BITKOINOM, ŠTA JE TO „RUDARENJE“

kupovina bitkoina može da se obavi preko naloga na internetu i plaćanjem karticom

bitkoin se prati kroz javni onlajn zapis, poznatiji pod nazivom „blokčejn“

za kupovinu i prodaju bitokoina u Beogradu je obezbeđen automat

bitkoin može da se napravi i bez kupovine realnim novcem, već tako što osoba kupi skupu kompjutersku opremu za „rudarenje“

oprema za „rudarenje“ košta i više hiljada evra

oprema je uključena 24 sata, prati se, ne sme da se pregreje i zbog neprestane aktivnosti troši dosta struje

Kurir / Silvija Slamnig

Foto: Shutterstock, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track