Najnovije vesti

AMERIČKA PRIVREDNA KOMORA: Članstvo zadovoljnije poslovnom klimom nego prošle godine
Foto: Profimedia

anketa

AMERIČKA PRIVREDNA KOMORA: Članstvo zadovoljnije poslovnom klimom nego prošle godine

Biznis

Tri najuspešnije reforme u ovoj godini su smanjenje budžetskog deficita, efikasnost izdavanja građevinskih dozvola i reforma eUprave, a najlošije su reforme javnih preduzeća, parafiskala, javnih nabavki, zdravstva i obrazovanja, zaključak je istraživanja Američke privredne komore u Srbiji (AmCham).

Zadovoljstvo investitora poslovnom klimom u Srbiji je značajno bolje od prošlogodišnjeg, budući da 68 odsto ispitanika klimu ocenjuje kao umerenu, što je poboljšanje u odnosu na prošlogodišnjih 46 procenata, navodi se u istraživanju o poslovnoj klimi u Srbiji.

U istraživanju, koje je danas predstavljeno javnosti, učestvovalo je oko 200 kompanija - članica AmChama koje zapošljavaju 100. 000 ljudi i do sada su investirale preko 14 milijardi evra u našu zemlju. Članice smatraju da je trend poboljšanja poslovne klime stabilan, iako ističu da postoji dosta prostora za unapredenje. Nešto ispod polovine članova AmCham-a veruje da će poslovna klima biti bolja već u narednih godinu dana, a u roku od četiri godine isto predviđa apsolutna većina od 78 posto članstva.

Kompanije su, takođe, optimističnije nego ranijih godina po pitanju rasta njihovog poslovanja, budući da čak 70 posto kompanija očekuje ekspanziju poslovanja, što je povećanje od preko deset procenata u odnosu na prošlu godinu. Među zemljama regiona, Srbija je kao investiciona destinacija generalno bolje ocenjena od Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a lošije u odnosu na susedne države koje su članice EU.

"Smanjenje sive ekonomije, unapređenje efikasnosti pravosuđa i smanjenje korupcije doprinelo bi novim investicijama, dok bi veća predvidivost poreskog i parafiskalnog opterećenja, i dosledna primena zakona od strane Poreske uprave, stvorili preduslove za rast poslovanja", saglasne su članice AmCham-a. Dok su za članice AmCham prioriteti suzbijanje sive ekonomije i podsticanje eUprave, ePoslovanja i eTrgovine, mikro i mala preduzeća smatraju prioritetnim smanjenje birokratije kod uvoznih i izvoznih procedura i dalje smanjenje opterećenja za nova zapošljavanja.

Istraživanje je sprovedeno putem kvantitativnog, anonimno popunjenog, elektronskog upitnika i kvalitativnih intervjua metodom "lice u lice", u periodu od jula do novembra ove godine.

Istraživanje je ove godine prošireno i na predstavnike mikro, malih i startap kompanija, okupljenih u okviru 4 asocijacije - Eneca, Startit, ICT Hub i Impact Hub.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIRI TV VESTI UŽIVO! Počinje obračun države sa kriminalom!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...