E-plaćanje prepolovilo bi redove na šalterima
Foto: Dado Đilas/Ilustracija

Mere za borbu protiv sive ekonomije

E-plaćanje prepolovilo bi redove na šalterima

InfoBiz -

Elektronsko plaćanje taksi i naknada građanima bi omogućilo komfor, a državi smanjilo troškove i povećalo poresku kontrolu

Redovi pred šalterima institucija mogli bi da budu prepolovljeni ako bi bilo omogućeno elektronsko plaćanje taksi i naknada, ocenila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

- Uvođenje POS terminala dalo bi priliku građanima da odmah na šalteru plate taksu i kao potvrdu plaćanja dobiju kartični slip. Time bi se iz igre izbacile uplatnice, kojima može da se manipuliše uplatom manjeg iznosa i naknadnim dopisivanjem cifara. Bezgotovinska plaćanja omogućavaju da transakcija bude evidentirana i vidljiva poreskim organima čak i kad račun nije izdat i veoma su važna za smanjenje troškova države za izradu i upravljanje gotovinom, suzbijanje korupcije i kriminala i povećanje poreskih prihoda - navodi se u saopštenju NALED.

Kako je istaknuto, Srbija bi se takvim rešenjem našla u sve većoj grupi zemalja koje nude podsticaje za korišćenje bezgotovinskih plaćanja (m-banking, e-banking, kartice).

- Da je potencijal veliki, pokazuje podatak da je u Srbiji dosad izdato 7.022.398 debitnih i kreditnih kartica, ali se skoro polovina ne koristi, a i mnoge aktivne služe samo za podizanje novca s bankomata. Nove kartice se i dalje odobravaju umesto da se radi na povećanju prihvatne mreže. U ovoj godini broj POS terminala pao je sa 84.412 na 72.521, ili 14 odsto - ukazao je NALED. Inače, u toku je priprema zakona o međubankarskim naknadama, koji će ograničiti iznos koji banke plaćaju jedna drugoj i kartičarskim kompanijama za procesuiranje kartica.

Činjenice

KAKO SE PODSTIČE NAPUŠTANJE KEŠA

- Koreja umanjuje PDV za dva odsto pri upotrebi kartica

- Japan i Meksiko subvencionišu nabavku POS terminala

- Zemlje EU smanjuju iznos iznad kojeg ne sme da se plaća kešom (Španija na 2.500 evra, Francuska i Italija na 1.000, a Grčka do 500 evra)

- Indija nudi niže cene putarine, goriva i železnice ukoliko se plaća elektronski

Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track