ČADEŽ: Zašto da paket iz Beograda do Peći ide preko Beča!
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Unutrašnji dijalog, otvorena pitanja trgovine između BG i PR

ČADEŽ: Zašto da paket iz Beograda do Peći ide preko Beča!

InfoBiz -

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da ne postoji razlog zašto bi pismo ili paket iz Beograda do Peći išli preko Beča, a ne direktno, što bi privrednicima mnogo više značilo

U Privrednoj komori Srbije počeo je razgovor sa predstavnicima 90 kompanija u okviru Četvrte runde unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, a predsednik PKS Marko Čadez podsetio je na važnost održavanja susreta privrednika, članova PKS sa članovima Privredne komore Kosova kako bi se unapredila saradnja, a uz podršku zvaničnika Vlade Srbije.

- Ne vidim razlog ni zašto teret ne može da se prebaci vozom iz Beograda do Uroševca ili do Prištine - izjavio je Čadež novinarima posle četvrtog okruglog stola u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji organizovanom u PKS.

Podsetio je da su Pošte Srbije i Pošte Kosova, kao i Železnice Srbije i Železnice Kosova, pre godinu i po razgovarali o tome kako da tehnički reše problem prolaska teretnog voza od tačke A do tačke B, što, kako je dodao, itekako utiče na konkurentnost srpskih kompanija, jer je cena transporta niža.

- Tada je to bilo pitanje koje se praktično moglo rešiti sutra, ali onda je prebačeno na neki politički nivo u to vreme, sa onom prethodnom vladom u Prištini, i stvar nije dozvoljena, kazao je Čadež. Današnji skup je, prema njegovim rečima, upravo jedan vid dijaloga koji ima za cilj normalizaciju odnosa na relaciji Beograd - Priština.

Privrednik iz Bujanovca, Beljuni Nedžad, koji predstavlja nekoliko firmi na tržištu Kosova, kaže da je krajnje vreme da privrednici prestanu da budu taoci političkih nesporazuma na relaciji Beograd-Priština, i da počnu da se sprovode sporazumi koji su potpisani između PKS i Privredne komore Kosova.

Privrednici su podstili da je na relaciji Beograd-Priština suficit u trgovinskoj razmeni 420 miliona evra, a da 90 procenata izvoza na Kosovo pokrivaju srpske firme, ali i da je ostalo još dosta toga da se uradi, pre svega da se uproste carinske procedure i izmene različite regulative za izvoz robe na teritoriju Kosova.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Evo ko je izneo šokantne tvrdnje da je radikal Spaho poslanicima podvodio prostitutke!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track