ALARMANTNO UPOZORENJE: Virus spajder hara internetom
Foto: Profimedia

OPREZ

ALARMANTNO UPOZORENJE: Virus spajder hara internetom

InfoBiz -

Preporuka je da korisnici ne otvaraju priloge iz mejlova nepoznatih pošiljalaca i da redovno kreiraju rezervne kopije svih važnih datoteka

Državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija Tatjana Matić upozorila je na sve češće i masovnije sajber-napade, te poručila da to nalaže dodatno jačanje kapaciteta u oblasti digitalne bezbednosti.

Matićeva je to izjavila povodom upozorenja nacionalnog CERT u Republici Srbiji RATEL o širenju novog kompjuterskog virusa „spajder“. Reč je o malicioznom ransomware softveru koji, kao i većinu kompjuterskih virusa, pokreću sami korisnici računara i mobilnih uređaja. Ovaj virus zaključava celokupnu datoteku na korisničkom računaru ili mobilnom uređaju i zahteva otkup enkripcionih ključeva kako bi korisnici ponovo mogli da pristupe inficiranim datotekama, objašnjavaju iz RATEL.

Preporuka je da korisnici ne otvaraju priloge iz mejlova nepoznatih pošiljalaca, da redovno kreiraju rezervne kopije svih važnih datoteka, kao i da ne plaćaju otkup enkriptovanih ključeva jer nije zagarantovano da će ih dobiti.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track