ODLIČNA IDEJA ZA ZARADU: Ova biljka u Srbiji uspeva i po zimi i po suncu, a košta 2.000 dinara po kilogramu!
Foto: Profimedia

uzgoj sve unosniji

ODLIČNA IDEJA ZA ZARADU: Ova biljka u Srbiji uspeva i po zimi i po suncu, a košta 2.000 dinara po kilogramu!

InfoBiz -

Uzgoj zeljaste biljke rukole postaje sve unosniji, jer je njena cena ove zime dostigla čak 2.000 dinara za kilogram na pijaci.

Prinos rukole po hektaru je 20.000 kilograma, a sam uzgoj nije komplikovan - ukoliko joj se obezbedi ono što zahteva. Kod nas se najviše gaje sorte riga i koltivata, prenosi Agroklub.

Rukola može direktno da se seje u zemlju, najbolje uspeva na dobro dreniranom zemljištu, ali voli i puno vlage, pa zahteva često zalivanje.

Potrebno je izbeći lako peskovita i srednje teška zemljišta, a odgovaraju joj zemljišta pH 6-6,5.

"Iz tog razloga, potrebno je predsetveno đubrenje sa 60-80 kg/ha azota, 60-80 kg/ha fosfora i 100-120 kg/ha kalijuma. Ovo bi trebalo obaviti čim zemljište bude spremno za obradu u proleće ili, još bolje, priprema zemljišta u jesen", savetuje dipl. ing. Dragan Mijuškovic iz PSS Jagodina.

foto: Profimedia

Rukola voli hladno vreme i otporna je na mraz, a za njenu setvu je potrebno da su dnevne temperature iznad četiri stepena.

Najbolje raste na sunčanom mestu, ali toleriše i hladovinu, a ukoliko nastupe visoke temperature, potrebno je obezbediti zasenu.

Nega se sastoji od međuredne obrade i redovnog navodnjavanja.

Berba počinje mesec i po do dva nakon setve, a čupaju se lisne rozete. Nakon toga na istim mestima rukola nastavlja da raste i posle nekog vremena se opet bere.

(Kurir.rs/Tanjug/Agroklub/Foto: Profimedia/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Šta se najviše kupuje u Srbiji?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track