PROTIV PREDLOŽENIH REŠENJA: Sindikati nezadovoljni Nacrtom zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme
Foto: Fonet Ministarstvo Odbrane

netransparentan postupak

PROTIV PREDLOŽENIH REŠENJA: Sindikati nezadovoljni Nacrtom zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme

InfoBiz -

KRAGUJEVAC - Sindikati fabrika odbrambene industrije Srbije (OIS) osudili su način na koji je Ministarstvo obrane pripremilo Nacrt zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme a nezadovoljni su predloženim rešenjima.

foto: Fonet Ministarstvo Odbrane

Prema navodima sindikata, najnoviju verziju Nacrta zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme koju je Ministarstvo odbrane dostavilo fabrikama na uvid 13. decembra radnici nisu imali priliku da vide kako bi dali primedbe i sugestije da se "spreči da fabrike i zaposleni trpe štetu od primene takvog zakona".

U sindikatima smatraju da je nedopustivo da Ministarstvo odbrane skriva od sindikata fabrika završnu verziju Nacrta zakona i da od rukovodstva fabrika traži izjašnjenje u roku od nekoliko sati.

Ocenjeno je da je potpuna neistina da je tekst Nacrta zakona usaglašavan sa sindikalnim organizacijama iz preduzeća OIS, kako je navedeno u analizi efekata zakona.

foto: Fonet Ministarstvo Odbrane

Sindikati fabrika OIS podsećaju da ranije njihove sugestije na zakonski predlog nisu uvažene, a da nedavni sastanak sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom nije dao rezultate pošto nije bilo dogovora o najbitnijim zahtevima.

"Posebno je neprihvatljiv predlog da domaća pravna i fizička lica mogu da učestvuju u kupovini fabrika, čime se na mala vrata otvara prostor da sumnjivi kapital udje u vlasništvo fabrika OIS, preduzeća koja su strateški bitna za odbranu države", piše u zajedničkom saopštenju sindikata fabrika odbrambene industrije Srbije.

Sindikati se protive i najavljenom otpuštaju radnika u fabrikama koje proizvode naoružanje i vojnu opremu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track