NAPREDAK: Agencija Fič povećala kreditni rejting Srbije na nivo BB
Foto: Rojters

pozitivna ocena

NAPREDAK: Agencija Fič povećala kreditni rejting Srbije na nivo BB

InfoBiz -

BEOGRAD - Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "Fič rejtingz" (Fitć Ratings) povećala je kreditni rejting Republike Srbije na nivo 'BB' sa nivoa 'BB-', uz stabilne izglede za njegovo unapređenje.

Povećanje ocene kreditnog rejtinga Republike Srbije agencije "Fitć Ratings" odraz je unapređenja javnih finansija, koje podržava i fiskalni rezultat, saopštilo je Ministarstvo finansija.

"Fič" očekuje da će Vlada Srbije nastaviti sa sprovođenjem programa fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi i u periodu od 2018. do 2019. godine.

foto: AP

Agencija ističe da je odnos javnog duga i BDP poboljšan i stabilan. Nakon značajnog pada u 2017. godini na 63,6 odsto BDP, "Fič" očekuje dalji pad na 62,1 odsto BDP u 2018. godini i na 60,6 odsto BDP u 2019. godini.

Osnovni pokretači pozitivnog trenda su fiskalna konsolidacija koja će dovesti do daljeg smanjenja odnosa javnog duga i BDP, kontinuirano smanjenje neto spoljne zaduženosti i stabilan priliv stranih direktnih investicija.

Agencija takođe smatra da će otvaranje novih poglavlja u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji i uspešan završetak aranžmana iz predostrožnosti, kao i dalja saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom biti važni činioci za dalje unapređenje kreditnog rejtinga Republike Srbije.

Agencija takođe ističe da će deficit tekućeg računa (procenjen na prosečnih 4,3 odsto BDP u periodu od 2017 do 2019. godine), u potpunosti biti pokriven neto stranim investicijama, dodaje se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track