Najnovije vesti

OTKRIVENO BLAGO NA RUDNIKU: Bogato nalazište srebra, cinka i bakra
Foto: Profimedia

Žila

OTKRIVENO BLAGO NA RUDNIKU: Bogato nalazište srebra, cinka i bakra

Biznis
12:40h

Samo eksploatacija novootkrivenog rudnog tela trajaće najmanje osam godina i nalazi se na 600 metara ispod površine zemlje

Na planini Rudnik pronađen je sloj rudnog tela debljine 35 metara s velikim procentom srebra, cinka i bakra, što će dvostruko produžiti vek rudniku, izjavio je za Glas zapadne Srbije direktor preduzeća „Rudnik i flotacija“ u okviru kompanije „Kontango“ Aco Ilić:

- Imali smo sreće jer je prva bušotina od nekoliko stotina metara pogodila u središte rudnog tela koje je debelo od 30 do 40 metara. Ako se zna da su sva dosadašnja rudna tela koja su pronađena na ovoj planini bila debljine najviše do pet metara, jasno je da smo otkrili pravo blago.

Analiza je pokazala da je ruda veoma bogata bakrom, srebrom i olovom, dok je sadržaj cinka duplo veći nego što smo ikad dosad iskopali. Samo eksploatacija novootkrivenog rudnog tela trajaće najmanje osam godina i nalazi se na 600 metara ispod površine zemlje. Inače, u preduzeću „Rudnik“ trenutno su zaposlena 452 radnika, prosečna bruto plata je oko 95.000 dinara, a svakom rudaru krajem godine biće podeljen tradicionalni bonus od 12.000 dinara.

(Foto: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...