PROFIT U MINIĆU: Napustio kancelariju i postao modni dizajner
Foto: Promo

Prelomio

PROFIT U MINIĆU: Napustio kancelariju i postao modni dizajner

InfoBiz -

Nakon tri decenije duge karijere komercijaliste, Beograđanin Oliver Janković počeo je da kreira haljine u obliku slova

Oliver Janković (60) iz Beograda više od tri decenije radio je kao prevodilac i komercijalista, a onda je došao na ideju da pravi ženske haljine „M“.

Beograđanin je o modi počeo da razmišlja pre tri godine, kad je poželeo da napusti kancelariju i uradi nešto za sebe.

foto: Promo

Počeci

- Više od 30 godina proveo sam u fotelji, a to sam uspešno prebrodio baveći se u slobodno vreme modom. Prvo sam počeo da pravim različite skice, a kao plod tog rada sredinom ove godine nastala je prva haljina „M“ od satena. Deda po majci bio je krojač, pa pretpostavljam da sam ovaj talenat nasledio od njega - rekao je Oliver.

Kako priča ovaj sveži modni kreator, cilj mu je bio da odeća koju dizajnira bude namenjena ženama, jer su, kaže, hrabrije od muškaraca.

- Prvobitna ideja mi je bila da oblik prilagodim odevnom predmetu za žene, zato što su hrabrije i manje konzervativne od muškaraca. Nekako se samo po sebi nametnulo da žensko telo najbolje prate geometrijski pravougaoni oblici, a najbliži tim oblicima su oblici slova - priča Janković.

foto: Promo

Kaže da je njegova porodica bila iznenađena ovom idejom, ali ga je nesebično podržala.

- Kreiranje haljine „M“ začudilo je moju porodicu, ali ne previše. Oni znaju da sam pronalazačkog duha, pa su me podržali u ovome što radim. Prijatelji su bili prilično iznenađeni. Naravno, pozitivno - kaže kroz smeh Oliver.

Prema njegovim rečima, žene su uvek hvalile njegov rad, a muškarci su bili bez komentara.

foto: Promo

Hvale ga žene

- Žene su bile spremnije da me pohvale ili kritikuju. Muškarci su nezainteresovani za modu, pa uglavnom nisu imali komentar - kaže Janković.

Kako je rekao dizajner iz Beograda, u ovom poslu najviše mu je pomogao sin Andrej.

- Sin mi je pomogao da razradim skice na kompjuteru i da im dam konačan oblik. On me je vodio kod umetničkog fotografa koji je našao manekenku, napravili smo serijal slika i tako se haljina „M“ našla pred klijentelom - rekao je Janković.

Prodaja

PO MERI KUPCA

Kako nam je rekao kreator, njegova haljina „M“ može se kupiti preko Fejsbuka:

- Haljine mogu da se poruče na Fejsbuk stranici OliverOliver. Svaka od njih se radi za konkretnu damu i po njenim merama. Cena jedne haljine je 10.000 dinara, što je minimalno za nešto što je novitet u našim modnim okvirima. Postoji i varijanta da se napravi haljina od prvih slova imena i prezimena određene dame, što predstavlja vrhunsku unikatnost u oblasti mode.

Saradnja

TEŠKO DO KROJAČICE

Janković kaže da je potraga za ljudima koji će raditi na haljini bila teška, ali na kraju uspešna:

- Bilo je naporno pronaći krojače koji su spremni da naprave haljinu „M“, ali i to se srećno završilo uspešnom saradnjom s krojačicom Vesnom Trifunović, koja je i modni dizajner. Pozivam sve modne kreatore i menadžere da se ujedinimo u ostvarivanju ove ideje kao srpskog brenda, jer ona polako prevazilazi moje finansijske i proizvodne kapacitete.

Dušan Stamenković - Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track