ANTIĆ NAJAVIO PROŠIRENJE SKLADIŠTA GASA U BANATSKOM DVORU: I to za 60 odsto
Foto: Dado Đilas

ANTIĆ NAJAVIO PROŠIRENJE SKLADIŠTA GASA U BANATSKOM DVORU: I to za 60 odsto

InfoBiz -

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je danas da očekuje da se narednih meseci donese odluka da se kapacitet skladište gasa u Banatskom dvoru poveća sa sadašnjih 450 miliona kubnih metara, na 750 miliona.

"Srbija vodi odgovornu energetsku politiku i ne sme sebi da dozvoli da joj se dogode nepredvidjene okolnosti i zbog toga radi na nekoliko projekata o čemu se razgvaralo i u Moskvi, a od kapitalnog interesa je da poveća kapacitet skladišta gasa", rekao je Antić.

Dodao je da se nada da će se narednih meseci doneti odluka o "investiciji u proširenje skladišta gasa jer postoji potpuna saglasnost sa Gaspromom".

Tokom posete Elektromreži Srbije, ministar je to rekao na pitanje novinara o tome šta znači potpisivanje sporazuma o mogućnosti preprodaje ruskog gasa.

Antić je rekao da se ove nedelje u Moskvi razgovaralo da se viškovi gasa iz Turskog toka preuzmu u Bugarskoj i preko Srbije transportuju u Austriju i Madjarsku.

"Srbija mora da iskoristi tu mogućnost, ako se slože sve kockice, da postane tranzitna zemlja za gas", rekao je Antić i upozorio da to ipak zavisi od medjunarodnog tržišta.

On je rekao da su Srbijagas i Gasprom u Moskvi potpisali aneks ugovora kojim je isporuka gasa Srbiji produžena za tri godine, do 2025. godine, a predvidjena je i još jedna tačka za isporuku gasa Srbiji, na srpsko-madjarskoj granici, čime se, kako je ocenio, povećava energetska sigurnost Srbije.

Političko-privredna delegacija na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem je ove ndelje bila u Moskvi i izmedju ostalog razgovarala o energetici sa predsednikom Rusije Vladimorom Putinom i predstavnicima kompanije Gasprom. ; Prethodni sporazum sa Gaspromom je odredjivao da se sve količine gasa koje se uvezu iz Rusije moraju trošiti u Srbiji.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! TROVANJE U VLADI SRBIJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track