Najnovije vesti

ANTIĆ SMIRUJE GRAĐANE UOČI PRAZNIKA: Snabdevanje gasom biće uredno
Foto: Marina Lopičić

Energetska situacija stabilna

ANTIĆ SMIRUJE GRAĐANE UOČI PRAZNIKA: Snabdevanje gasom biće uredno

Biznis

Energetska situacija je stabilna, a snabdevanje gasom za vreme praznika biće uredno, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

 

foto: Dado Đilas

 

"Tu je Banatski dvor kao rezerva, proizvodnja uglja je maksimalna a ima i dovoljno uglja u rezerevi na deponijama. Ljudi treba da se spremaju za praznike a energetska situacija je pod kontrolom", rekao je Antić navodeći da toplane imaju doboljno energenata, te da su i sad u režimu 24 sada rada.

 

ANTIĆ NAJAVIO PROŠIRENJE SKLADIŠTA GASA U BANATSKOM DVORU: I to za 60 odsto

 

Upitan o Aneksu ugovora o isporukama gasa Srbiji koji je potpisao u Moskvi sa ruskim kolegom Aleksandrom Novakom i šta nam on donosi, Antić kaže da je Srbija usled povećanog privrednog rasta trošila veće količine gasa, pogotovo u 2017, godini, te da je zato razgovarano o dodatnim količinima.

 

Potpisani ugovor, objasnio je Antić, omogućava tri stvari, dodatne količine gase, dodatne tačke isporuke, pri čemu je kljucna tačka isporuke na srpsko-mađarskoj granici i elemenat ugovora koji omogućava da Srbija može da prodaje dodatne količine gasa.

 

foto: Profimedia

 

Govoreći o gasnoj interkonekciji sa Bugarskom, projektu za koji je EU odobrila 49,5 miliona evra, Antić kaže da je to projekat o kome se dosta dugo govori i da je vlada u tome napravila progres.

 

"Mi smo sada u finalnoj fazi završetka "papiroloških stvari", dozvole, pribavljanja zemljišta i stručnih stvari očekujem da ćemo se u 2018-oj približiti početku izgradnje. Puno toga planiramo sa ciljem da Srbija kada je gas u pitanju postane energetski bezbedna zemlja", kaže Antić.

 

ANTIĆ: Srbija je lider u energetskoj saradnji sa Kinom

 

Upitan ima li novca za gasifikaciju manjih gradova, posebno u zapadnoj i južnoj Srbiji, Antić kaže da je politika Vlade da se razvija unutrašnji gasnotransportni sistem u Srbiji i da se dovodi gas u u te krajeve gde se planiraju nove industrijske zone jer nijedan investitor ne može da uđe u dogovor sa Vladom ako nema obezbeđenu infastrukturu.

 

 

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto; Marina Lopičić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...