MIHAJLOVIĆ: Izradnja jeftinih stanova počinje u maju naredne godine
Foto: Zorana Jevtić

građevinske investicije

MIHAJLOVIĆ: Izradnja jeftinih stanova počinje u maju naredne godine

InfoBiz -

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje da najkasnije u maju 2018. godine počne izgradnja prvih 400.000 metara kvadratnih jeftinih stanova za vojsku, policiju i službe bezbednosti u više gradova u Srbiji. Ona je u intervjuu agenciji Beta istakla da će ti stanovi u potpunosti biti u skladu sa evropskim standardima i da će se graditi fazno, tri godine, u svim većim gradovima, a ukupna površina biće dva miliona kvadrata.

"Svi stanovi, kojih će biti najmanje 20.000, radiće se po svim standardima energetske efikasnosti i građevinskim standaradima u skladu sa evropskim. To nisu stanovi koji će zbog niže cene imati neki problem", naglasila je Mihajlović, koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

Objasnila je da izgradnja stanova nije tip infrastrukturnih projekata koji se dugo grade već da, u zavisnosti od veličine i visine zgrade, izgradnja može trajati maksimum od šest do 12 meseci.

"Građevinska direkcija Srbije i Republička direkcija za imovinu rade na projektnoj dokumentaciji ; i mi ćemo sledeće godine sigurno početi radove, u nekoliko gradova, kao što su Beograd, Niš i Kragujevac", rekla je Mihajlović.

Navela je da je Ministarstvo građevine razgovaralo sa gradonačelnicima, jer su uvideli da je problem to što svaki grad ima različitu situaciju u dokumentaciji, zbog čega su predložili da se donese poseban zakon „ leks specijalis“.

"Nekome je uspisan prostorni plan, a nekome nije, a negde nisu rešeni imovinsko- pravni odnosi. Da ne bismo gubili vreme u sređivanju toga, mi smo se odučili da predložimo zakon koji će taj administrativno birokratski deo što pre rešiti", rekla je ona.

Kako je istakla, plan je da do kraja ove godine Ministarstvo predloži i pripremi zakon, a ukoliko bude prihvaćen, mogao bi da bude na dnevnom redu Skupštine Srbije na prvom zasedanju posle Nove godine.

Ona je ocenila i da je sa stanovišta države izgradnja tih stanova ogroman projekat, koji će uticati na privredni rast Srbije.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

PRIJOVIĆKA I ADIL UKRSTILI GLASOVE: Razvalili Cecin veliki hit!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track