NOVA ISTRAGA ZBOG FARMAKOMOVIH KREDITA: Pet bankara uhapšeno zbog Bogićevića!
Foto: Nebojša Mandić

Mućke

NOVA ISTRAGA ZBOG FARMAKOMOVIH KREDITA: Pet bankara uhapšeno zbog Bogićevića!

InfoBiz -

Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnja da je pet firmi bez garancije dobilo kredite, koje su prosledili „Farmakomu MB“ i na taj način mu pribavili nezakonitu imovinsku korist veću od 1,8 milijardi

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv pet uhapšenih službenika Srpske banke koji se sumnjiče za nezakonito odobravanje kredita privrednim društvima koja su prosleđivana „Koncernu Farmakom MB“ iz Šapca, saopšteno je iz tužilaštva.

„Farmakomu“, čiji je vlasnik Miroslav Bogićević, na taj način, kako se sumnja, pribavljena je protivpravna imovinska korist u iznosu od preko 1,8 milijardi dinara (18 miliona evra), o čemu je Kurir pisao još u novembru 2015. godine.

Podsetimo, vlasniku „Farmakoma“ Miroslavu Bogićeviću i njegovim saradnicima pred Specijalnim sudom već je u toku suđenje zbog malverzacija s kreditima Privredne banke. U ovom postupku oni su optuženi da su ovu državnu banku, koja je u međuvremenu likvidirana, oštetili za 30 miliona evra.

Svi bili prezaduženi

- Naredba o sprovođenju istrage doneta je protiv osumnjičenih I. M., S. J., B. V., R. Ć. i B. Š. zbog nezakonitog odobravanja kredita privrednim društvima „Koncern Farmakom MB“ d. o. o. Šabac, „Distributivni centar Sigma“, „Basemi“, „Magma prom“, „Inmold“ Požega, kao i „Lim-ing Linings“. Naime, sumnja se da je ovim privrednim društvima Srpska banka“u periodu od 1. marta do 9. aprila 2013. odobrila 13 kredita koji nisu vraćeni banci, niti su bili obezbeđeni na adekvatan način u skladu sa zakonom i propisima banke - saopštilo je Specijalno tužilaštvo.

foto: Zorana Jevtić

Kako se navodi, ove firme uopšte nisu bile kreditno sposobne jer su bile već prezadužene.

- Sredstva od tih kredita su istog dana po dobijanju s računa ovih privrednih društava prosleđena „Koncernu Farmakom MB“ iz Šapca, kome je na taj način pribavljena protivpravna korist u iznosu od 1,84 milijarde dinara - pojašnjeno je iz tužilaštva.

Jalovina kao garancija

Kako je Kurir objavio 29. novembra 2015. godine, u dokumentima u koja je redakcija tada imala uvid Srpska banka je odobrila „Farmakomu“ i ostalim firmama kredite za koje je on navodno garantovao zalihama jalovine.

- Srpska banka je dala kredite skoro istoj grupi klijenata koju je kreditirala i Privredna banka, s tim što je Srpska banka za te kredite naknadno uzimala jalovinu sumnjive vrednosti, dok je Privredna banka imala hipoteku na rudnik „Suva ruda Raška“, čiju je vrednost državni Rudarski institut procenio na 101 milion evra. To su firme „Sigma“, „Basemi“ i „Lim-ing Linings“, „Inmold“ i „Magma prom“, koje su obuhvaćene optužnicom protiv Miroslava Bogićevića u slučaju Privredne banke - kaže izvor Kurira.

Specijalno tužilaštvo juče nije saopštilo imena osumnjičenih, međutim, još pre dve godine Kurir je pisao da je direktor Srpske banke u vreme kada su krediti odobreni bio Ivan Maričić.

Vlasnik firme iz Požege

UZELI SMO KREDIT ZA BOGIĆEVIĆA

Kurir je pre dve godine stupio u kontakt s vlasnikom firme „Inmold“ iz Požege Goranom Jankovićem, koji je potvrdio da je kredit od tri miliona evra njegova firma samo formalno uzela.

- Bogićević je imao dogovor sa Srpskom bankom i iskoristio je našu poslovnu vezu da moja firma formalno uzme kredit za njega jer smo od 2008. za „Farmakom“, radili mehaničke linije za proizvodnju ambalaže za „Mlekaru Šabac“ i alate za „Fabriku akumulatora“ u Somboru. Bogićević je od mene tražio da moja firma za njega uzme kredit, pošto su oni imali zabranu Svetske banke da uzimaju kredite. Poslali smo dokumentaciju, a pare sam, istog trena kad su legle na račun moje firme, prebacio na račun „Farmakoma“ - kazao je tada Janković i dodao da njegova firma „nije imala kapitala da dobije kredit od tri miliona evra, ali da je to Bogićević završio sa bankom“.

Kurir / Jelena Spasić

Foto: Nebojša Mandić, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja