INOVACIJA KOJA ŠTEDI PARKING PROSTOR: Rotirajući parking stigao na Balkan
Foto: PrintScreen

Prava stvar

INOVACIJA KOJA ŠTEDI PARKING PROSTOR: Rotirajući parking stigao na Balkan

InfoBiz -

Automatizovani sistem koji od dva mesta za parkiranje napravi osam može se videti u Zagrebu, iako slične mogu da naprave i nače firme

Rotari parking, ekonomični parking sistem koji umesto u širinu ide u visinu i tako obezbeđuje veći broj parking mesta na manjoj površini, instaliran je u Zagrebu, a pitanje je vremena kada će se ova inovacija videti i u srpskim gradovima.

Naime, iako ovakvo tehničko rešenje - kada auto ulazi u konstrukciju i sistem ga podiže u vazduh kako bi to isto mesto oslobodio za drugi automobil, u svetu postoji više od decenije, na Balkanu ga je prva, koliko je poznato, instalirala hrvatska kompanija „Europark sistem“, i to u svom dvorištu.

foto: PrintScreen

Ova firma je na tržištu nešto više od godinu dana i specijalizirala se za projektovanje i primenu novih tehnologija parkiranja, a na ovom projektu je radila u saradnji s fakultetima i kompanijama iz Hrvatske, prenosi Jutarnji list.

Njihov sistem instaliran je na parking mestu koje inače zauzimaju dva automobila, ali na njemu u isto vreme može biti parkirano čak osam vozila.

Iako rotirajućih parkinga još nema u Srbiji, barem ne iznad zemlje, na našem tržištu ima nekoliko kompanija koje se u saradnji sa stranim partnerima bave proizvodnjom ovih sistema. Automatizovane sisteme parkiranja je tako u našoj zemlji, za sada, moguće videti u nekoliko modernih beogradskih zgrada, ali se za postavljanje istih na javnim površinama, kako kažu, još nije naišlo na razumevanje institucija.

S. Đ. - Foto: PrintScreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track