ATANACKOVIĆ SE NADA RASTEREĆENJU: Privreda očekuje smanjenje parafiskalnih nameta
Foto: Dado Đilas

Manje takse

ATANACKOVIĆ SE NADA RASTEREĆENJU: Privreda očekuje smanjenje parafiskalnih nameta

InfoBiz -

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da očekuje da ministar finansija Srbije Dušan Vujović ubrzo predloži zakon koji bi smanjio broj i ujednačio parafiskalne namete i njihove cene za privredu u svim opštinama jer je to dogovoreno i na Socijalno-ekonomskom savetu.

On je za agenciju Beta rekao da je teško verovati da se „to decidirano obećanje neće ostvariti“ i da se neće na taj način umanjiti opterećenje za privredu.

- Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) utvrdila je da postoji oko 400 raznih dažbina koje privreda plaća, a prema našem istraživanju, postoji čak 490 nameta - rekao je Atanacković.

Nelogično je da, kako je rekao, overa ugovora košta različito, prema njegovoj vrednosti, a ista je vrsta posla i radi ga isti službenik.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je u septembru prošle godine da se radi na novom zakonu o parafiskalnim nametima.

- To će biti matrica za celu republiku i na nivou svake lokalne samouprave, tako da će svaki investitor, strani i domaći, znati šta ga i kada čeka i koliko treba da plati, od ekoloških taksi do nekih lokalnih doprinosa - rekao tada Vujović.

Atanacković kaže da je za privredu problem i to što se komunalne usluge naplaćuju za privredu po jednoj ceni, a za građane po drugoj.

Kurir / E.K.

Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track