GOŠA OPET U STEČAJU: Privredni sud u Požarevcu doneo novo rešenje, ukupna dugovanja oko 27 miliona evra
Foto: Vladimir Šporčić

tuga

GOŠA OPET U STEČAJU: Privredni sud u Požarevcu doneo novo rešenje, ukupna dugovanja oko 27 miliona evra

InfoBiz -

BEOGRAD - Stečajni upravnik u fabrici šinskih vozila "Goša" u Smederevskoj Palanci Aca Mitić rekao je danas da je Privredni sud u Požarevcu doneo rešenje o uvodjenju stečaja u tu firmu, čime je potvrdio prvobitno rešenje koje mu je Apelacioni privredni sud osporio i zatražio da se još jednom razmotre razlozi za njegovo uvodjenje.

On je za Betu rekao da će se 14. februara održati prvo poverilačko ročište i izabrati Skupština i Odbor poverilaca.

foto: Nebojša Mandić

"Ukupna dugovanja Goše su preko tri milijarde dinara ili oko 27 miliona evra", rekao je Mitić.

Dodao je da se radnicima na ime plata duguje 243 miliona dinara, državi za poreze i doprinose 588 miliona, dobavljačima u zemlji 284 miliona, dobavljačima u inostranstvu 53 miliona, a bankama 185 miliona dinara od čega Fondu za razvoj oko 150 miliona dinara.Privredni sud u Pošarevcu prvi put je doneo rešenje o uvodjenju stečaja u tu fabriku 16. novembra prošle godine, a zahtev za pokretanje podnela je zemunska firma AA Konsalting kapital, koja je potraživanje od 400.000 evra kupila od slovačke firme ŽOS Zvolen, ćerke firme Žos Trnave.

Vlasnik "Goše" do aprila ove godine bila je ŽOS Trnava, a u aprilu prošle godine prodala ga je kiparskoj firmi Lisnart, a potraživanje prenela na Žos Zvolen.

foto: Nebojša Mandić

Plate zaposlenima nusu redovno isplaćivali ni ŽOS Trnava, ni Lisnart, pa su štrajkovali od marta do jula prošle godine.

Uvodjenje stečaja u Gošu omelo je realizaciju poslova za inostranstvo, ugovorenih posle prodaje fabrike Lisnartu.

Stečajni upravnik: Goša duguje državi 560 miliona dinara bez kamata Fabrika šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke duguje državi na ime poreza oko 560 miliona dinara, bez kamata i država je jedan od najvećih medju 800 poverilaca te firme čiji su ukupni dugovi preko tri milijarde dinara, rekao je danas stečajni upravnik Aca Mitić.On je za Betu rekao da je taj dug prema državi sa kamatama, verovatno 700 do 800 miliona dinara, što je oko sedam miliona evra od ukupnog duga fabrike od oko 26 miliona evra, pa je jedino rešenje stečaj i bankrot i prodaja firme kao privrednog subjekta i tehnološke celine.

"Fabrika Goša od 2010. godine pravi gubitak od jednog do pet miliona evra godišnje, račun je neprekidno blokiran od 2013. godine i za nju nema drugog rešenja, osim stečaja jer vlasnik ne želi da napravi plan reorganizacije", rekao je Mitić.

foto: Zorana Jevtić

Dodao je da će bankrotom "Goše" biti oštećeni svi poverioci jer neće moći da im se namire potraživanja u punom iznosu, ali da boljeg izlaza nema jer "vlasnik ne želi da uloži ni evro u fabriku".

Ako sud proglasi bankrot, zbog visokog duga, kako je rekao Mitić, ni vlasniku "neće ostati ništa" jer se prodajom neće obezbediti cena iz koje bi se nadoknadila sva potraživanja.

Koordinator u proizvodnji Dobrica Dimitrijević rekao je da rade jer ih je angažovala "Gošina" firma RSC, kako bi "u vakumu dok se ne reši status firme sačuvali imovinu".

Posle uvodjenja stečaja u novembru, odlaska svih radnika na trište rada i uložene žalbe tadašnjeg zastupnika firme Radiše Savića, fabriku su, kako je rekao Dimitrijević, provaljivali lopovi i odnosili vredan alat.

foto: Marina Lopičić

"Preplašeni smo i ne znamo šta je rešenje, da li da svi odemo na biro i primamo neki novac ili radimo u fabrici bez nadoknade", rekao je Dimitrijević i dodao da su predstavnici Vlade Srbije tokom prošle godine i "Gošu" navodili kao uspešno rešen problem.

Radnici te fabrike su štrajkovali prošle godine od marta do juna zbog neisplaćenih plata, pa sada potražuju od pola miliona dinara do preko milion dinara.

"Goša" je do aprila ove godine bila u vlasništvu slovačke firme ŽOS Trnava koja je potraživanje od 400.000 evra prenela na ćerku firmu ŽOS Zvolen kad je tu fabriku prodala kiparskom Lisnartu. Firma AA Konsalting kapital kupila je ta potraživanja od ŽOS Zvolena.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ORILA SE BANJA LUKA! Narod i vojska Republike Srpske spektakularno proslavili Dan RS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track