Najnovije vesti

POSTOJE 4 NAČINA DA PROVERITE DA LI SU VAM UVALILI LAŽNE DINARE: Osnovno je da ih okrenete prema svetlu, a onda gledajte ovo...
Foto: Kurir

traženje falsifikata

POSTOJE 4 NAČINA DA PROVERITE DA LI SU VAM UVALILI LAŽNE DINARE: Osnovno je da ih okrenete prema svetlu, a onda gledajte ovo...

Biznis
13:20h

Falsifikovane novčanice se svakodnevno podvaljuju ali postoje načini da ih prepoznate i sami po nekoliko osnovnih obeležja kada je okrenete prema svetlu.

Falsifikat se može prepoznati na osnovu nekoliko karakteristika: opšteg izgleda novčanice (deluje zamućeno, na dodir je drugačija od uobičajene), ali i detalja kao što su hologram i zaštitna nit. Najbolje ju je proveriti usmeravanjem u pravcu izvora svetlosti.

Proveru novčanice nikad ne treba vršiti ispitivanjem samo jednog njenog dela, jer se u praksi pojavljuju i falsifikati koji se sastoje iz dva dela, jedan bude originalan, a drugi falsifikovan, upozoravaju iz NBS. Originalne novčanice se, kažu, štampaju na zaštićenom papiru, od čistih pamučnih vlakana, potrebne elastičnosti, čvrstine, konstantne debljine i karakterističnog reskog zvuka prilikom savijanja.

foto: Shutterstock/Ilustracija

Prilikom izrade papira, u vlažnoj fazi, ugrađuju se elementi zaštite: vodeni žig, sigurnosna nit i nepravilno raspoređeni višebojni končići koji fluoresciraju prilikom izlaganja UV svetlu. Zbog nemogućnosti korišćenja originalnog papira, falsifikatori novac falsifikuju na komercijalnom, koji je dostupan u slobodnoj prodaji i najčešće se koristi za štampanje i fotokopiranje. Nakon nekoliko savijanja i gužvanja, ovaj papir se oštećuje, krza i cepa.

Analiza novčanica dinara pokazala je da se falsifikati najčešće izrađuju korišćenjem ink-džet štampača, laserskih štampača i uređaja za fotokopiranje u boji, zaključuju u NBS. NBS obučava zaposlene u bankama i menjačnicama za prepoznavanje falsifikovanog novca. Za slučajeve kvalitetnije izrađenih falsifikata daju se objašnjenja posebnih manje uočljivih karakteristika pri redovnoj proveri, a cela obuka je propraćena snimcima izgleda falsifikata visoke rezolucije.

KAKO PREPOZNATI LAŽNE NOVČANICE DINARA?

1. Reljef na natpisu NBS na pravoj novčanici oseća se pod jagodicama prstiju, na lažnoj ne

2. Hologram se preliva na pravoj novčanici, na lažnoj ne

3. Na dnevnom svetlu, boja lažne novčanice je tamnija

4. Kvalitet papira je drastično lošiji kod lažnih novčanica

(Kurir.rs/Telegraf)

Foto Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Beograđani, pazite se ovog džeparoša! Snimljena bestidna krađa u gradskom prevozu!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...