ŽENA-ZMAJ PRAVI VATROGASNA KOLA: Evo kako izgleda kad Srpkinja organizuje i vodi muški posao
Foto: Privatana arhiva

USPEŠAN BIZNIS

ŽENA-ZMAJ PRAVI VATROGASNA KOLA: Evo kako izgleda kad Srpkinja organizuje i vodi muški posao

InfoBiz -

Aleksandra Bogunović nasledila očevu firmu u kojoj proizvodi specijalna vozila, pa ih izvozi u Sudan, Libiju, Makedoniju...

Mašinskom inženjeru Aleksandri Bogunović iz Beograda, nežnoj dami i majci troje dece, život je namenio da se bavi muškim poslom - proizvodnjom vatrogasnih vozila.

Ljubav ka ovom biznisu usadio joj je otac, s kojim je od malih nogu boravila u fabrikama.- Odrasla sam uz oca koji je 1990. sa partnerom Vaskom Jovanovićem napravio firmu za proizvodnju vatrogasnih vozila „Beksing“. Uz njega sam boravila u proizvodnim halama, pa iako nije direktno uticao na moj izbor šta ću studirati, upis na Mašinski fakultet je bio prirodan sled događaja. Tokom studija vodio me je na poslovne sastanke, službena putovanja i učestvovala sam u radu firme, pa je bilo normalno da ću jednog dana raditi u porodičnoj firmi - kaže Aleksandra za Kurir.

foto: Privatana arhiva

Objašnjava da je od 2002. godine, posle završenog fakulteta, pet godina radila u „Jat ervejzu“ i u jednoj privatnoj kompaniji, da bi se 2008. godine vratila u očevu firmu.

- Za mene je proizvodnja vatrogasnih vozila interesantna, poznajem ljude iz branše jer sam odrastala uz njih i volim taj humni posao, pošto od vatrogasnih kola i vatrogasaca zavise ljudski životi. Poslednjih godina proizvodnja vatrogasnih kola nije bila posao od koga se moglo dobro živeti, pošto su nam klijenti državne institucije, a država u poslednjih 10 godina nije imala para za nova vozila. Borba se vodi za svaki posao - ističe Aleksandra, koja je posle očeve smrti pre dve godine ostala u partnerskom poslu s Jovanovićem.

foto: Privatana arhiva

Slabu potražnju na srpskom tržištu Aleksandrina kompanija je nadomestila izvozom u zemlje regiona, ali i Afriku.

- Izvozimo u Republiku Srpsku, Makedoniju, Crnu Goru i u Sudan i Libiju u Africi. Svako vozilo se pravi po zahtevu kupca i u zavisnosti od namene može da sadrži vodu, penu, prah, specifičnu opremu poput specijalnog razvalnog hidrauličnog alata koji sadrže vozila za saobraćajne nesreće - objašnjava Aleksandra.

Poslovni uspeh i trud ove dame prepoznalo je i Udruženje poslovnih žena, koje je Aleksandri dodelilo nagradu Cvet uspeha za ženu-zmaja za 2017. godinu.

Slavica Tomčić - Foto: Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! ISTORIJSKI SUSRET U BEOGRADU POSLE TRI DECENIJE! Evo šta Srbija može da očekuje od posete japanskog premijera!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track