FRANCUZI ODUŠEVLJENI SRPSKIM IGRAČKAMA: Ekološki proizvodi osvajaju tržište Evrope
Foto: Privatna Arhiva

Bravo

FRANCUZI ODUŠEVLJENI SRPSKIM IGRAČKAMA: Ekološki proizvodi osvajaju tržište Evrope

InfoBiz -

Nenad Stepanović iz Beograda proizvodi jedinstvene zanimacije za decu od drveta, koje su postale hit u zapadnoj Evropi

Ekološka igra „enci menci“, koju u svojoj radionici „Eko-step“ proizvodi preduzetnik Nenad Stepanović iz Beograda, potpuno je osvojila Francuze.

Potražnja za ovom jedinstvenom igračkom od punog drveta tolika je da je ispunila ceo kapacitet njegove proizvodnje. Stepanovićeva odluka da se, posle 10 godina rada u proizvodnji nameštaja, preorijentiše na proizvodnju ekoloških igračaka pokazala se kao pun pogodak, pošto je, kako sam kaže, osim što je mnogo lakša, izrada igračaka i lepši posao.

foto: Privatna Arhiva

Ekološke boje

- Zajedno sa sestrom od 1999. godine proizvodio sam nameštaj, ali je poseta najvećem sajmu igračaka u Evropi, u Nirnbergu u Nemačkoj, 2011. godine uticala na moju odluku da počnem da izrađujem igračke od drveta. Trudim se da pronađem neke zanimljive igračke koje deca vole i da ih napravimo od drveta, uz nadogradnju tako da budu jedinstvene. Angažujem i dve devojke koje se bave dizajniranjem igračaka. Igračke pravimo od bukve jer je najlakša za obradu, ne koristimo nikakve lakove, već samo ekološke boje na vodenoj bazi. One služe samo da se iscrtaju igračke ili napišu brojevi i slova - ističe Stepanović.

Posle pet godina rada na izradi drvenih igračaka on navodi da se nije pokajao.

foto: Privatna Arhiva

Puni kapaciteti

- Zadovoljan sam i ne bih se vratio na proizvodnju nameštaja. Imam četvoricu radnika i proizvodimo nekoliko modela igračaka od drveta, ali u Srbiji njihova prodaja još ne ide dobro pošto su mnogo skuplje od plastičnih, a ljudi nemaju para. Zato oko 90 odsto proizvodnje ide u izvoz, u Francusku i Nemačku. Imam dve mušterije čije narudžbine su mi zauzele celu godišnju proizvodnju, tako da osim nastupa na sajmovima, nema potrebe da tražim nove klijente - kaže Stepanović i dodaje da je na francusko tržište izvezao hiljade komada igre „enci menci“.

foto: Privatna Arhiva

PREDNOSTI DRVENIH IGRAČAKA

Mnogo su zdravije za decu

Ne mogu se lako polomiti

Teško ih je pokvariti

Imaju sve potrebne sertifikate

Kurir / Slavica Tomčić

Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track