NEĆE SRBE U SVOJIM FABRIKAMA Fico: Nećemo da budemo predgrađe Brisela puno imigranata, prvo posao za Slovake i Slovakinje
Foto: AP/Ilustracija

Vlada Slovačke doneĆE niz mera O RADU agencija koje UVOZE radnu snagu

NEĆE SRBE U SVOJIM FABRIKAMA Fico: Nećemo da budemo predgrađe Brisela puno imigranata, prvo posao za Slovake i Slovakinje

InfoBiz -

BEOGRAD/BRATISLAVA - Vlada Slovačke će u narednim mesecima doneti niz mera kojima će regulisati rad posredničkih agencija koje u Slovačku uvoze radnu snagu.

Kako je rekao premijer Slovačke Robert Fico, zbog toga najmanje koristi imaju građani Slovačke. Fico je na svom profilu na Fejsbuku rekao da je cilj budućih mera da se izbegne da Slovačka izgleda kao predgrađe Brisela, aludirajući na veliki broj stranaca koji dolaze iz zemalja u razvoju.

foto: AP/Ilustracija

U Slovačkoj je proteklih godina jedna od "top" tema problem ogromnog broja neprijavljenih radnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, ali i Ukrajine i Moldavije. Naša politika mora biti izgrađena, kaže Fico, na principu da u našim fabrikama rade uglavnom Slovaci. "Ne želim da za nekoliko godina Slovačka izgledali kao predgrađe Brisela, puno imigranata iz zemalja u razvoju. Zato sam spreman da ove godine usvojimo mere za tržište rada. Slovačkoj ide dobro, brojke oko nezaposlenosti su jasne, a problem postaje ogroman nedostatak stručne radne snage", naveo je Fico. Premijer Slovačke kaže da će toj zemlji do 2020. godine u industriji automobila, gde najviše rade ljudi sa Balkana, trebati još 14.000 radnika. "Odlučno sam protiv toga da tuđe posredničke agencije profitiraju od uvoza radne snage sa Balkana i iz trećih zemalja. Naša politika mora da bude postavljena na načelu da pre svega Slovaci i Slovakinje imaju posao i da mogu da poboljšavaju svoj standard", napisao je Fico.

foto: AP/Ilustracija

Kaže da vlada Slovačke planira ove godine da izvrši pritisak na privredu te zemlje kako bi povećali plate, te planiraju da zabrane da posredničke agencije i fabrike zapošljavaju strance, pre svega Ukrajince i Srbe, za manje plate, i u gorim uslovima nego što imaju Slovaci. On je naveo da će država kroz pritisak na plate, reformu školstva, kako bi se postigla ravnoteža između škola opšteg obrazovanja i strukovnih škola, pokušati da oko 40.000 do 70.000 radnika "zaglavljenih" u sistemu bez posla i adekvatnog obrazovanja na taj način osposobe za tržište rada.

foto: profimedia/EPA

"To je politički izazov za trenutnu koaliciju", istakao je Fico i rekao da želi da se do kraja januara usvoji konačan stav o ovom problemu. Govoreći o mogućnostima da se prinudno izvrši amnestiranje migranata u Slovačkoj, naveo je da je u pitanju osnovna politička odluka koja ima svoj moralni aspekt, ali kako navodi, ne postoji drugi način da se izbegne ta odluka, osim ukoliko se stvore uslovi za zapošljavanje 40.000 do 70.000 Slovaka. Ministar za rad i socijalna pitanja Jan Rihter, izjavio je da u Slovačkoj ima najviše radnika stranaca iz Srbije, a prema njegovim rečima, prošle godine ih je bilo 12.259. Samo u fabrikama te zemlje radi, kaže, 6.800 građana Srbije. Podaci kažu da je u Slovačkoj zaposleno 49. 478 stranih radnika, od toga broja, njih 27.726 su iz Evropske unije, a 21.752 dolazi "trećih zemalja". Svega 8.900 radnika, izjavio je Rihter, ima i radnu dozvolu.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: OSMI DAN OD UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA! Otkrivamo šta je prethodilo likvidaciji!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track