CIGARETE OPET SKUPLJE OD FEBRUARA: Jedna marka po ŠOK CENI od čak 500 dinara za paklicu!
Foto: AP/Ilustracija

NovO POSKUPLJENJE za pušače

CIGARETE OPET SKUPLJE OD FEBRUARA: Jedna marka po ŠOK CENI od čak 500 dinara za paklicu!

InfoBiz -

BEOGRAD - Pojedine marke cigarete od 12. februara poskupeće za po 10 dinara.

Razlog za korekciju cena je uvećanje specifične akcize od Nove godine za dinar i po po pakli koja se po akciznom kalendaru menja dva puta godišnje. Sa ovom korekcijom država će sada proizvođačima, po ovom osnovu, po pakli uzimati 67 dinara.

Uz ovu, na cenu cigareta zaračunava se i proporcijalna akciza od 33 odsto, a na sve to dodaje se i PDV. Drugim rečima, sa uvećanjem ovog nameta rastu i drugi koje proizvođači moraju da izdvoje za državu, pa se zato cene koriguju znatno više od utvrđenog uvećanja po osnovu specifične akcize.

Pozivajući se na Nemanjinu 11, list piše da je jedna duvanska kompanija prva zatražila povećanje cena i da joj je to odobreno 18. januara, pa će tako sve paklice njenog brenda biti skuplje za po 10 dinara izuzev jedne koja će skočiti za čak 20, pa će tako od 12. februara na trafikama koštati 500 dinara.

Po akciznom kalendaru, do kraja 2020. godine predviđeno je da se dva puta godišnje specifična akciza uvećava za dinar i po. Svako to uvećanje praćeno je i poskupljenjem cigareta jer proizvođačima rastu nameti prema državi i po osnovu proporcionalne akcize i PDV.

Računice pokazuju da kada paklica od februara poskupi sa 230 na 240 dinara, država će tada uzimati ukupno 187 dinara na ime akciza i poreza. Specifična akciza će biti 67 dinara, proporcionalna 79,2, a PDV 40,8 dinara. To praktično znači da će od 10 dinara poskupljenja, 8,7 ići državi - objašnjava sagovornik.

On dodaje da zato nikada i ne poskupljuju cigarete samo za iznos koji se uvećava po osnovi specifične akcize.

(Kurir.rs/Blic/S. Vukašinović/Foto: AP/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) ŽIVIMO KAO U GROBU, A USKORO NAS I ODATLE TERAJU! Priča Biserke i Ljube je najtužnija priča sa Kosova!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track