EVO ŠTA PRIVREDNICI TRAŽE OD DRŽAVE: Najviše zahteva Ministarstvu finansija, predlažu se manji porezi, predvidljive takse...
Foto: Profimedia

objavljenja siva knjiga

EVO ŠTA PRIVREDNICI TRAŽE OD DRŽAVE: Najviše zahteva Ministarstvu finansija, predlažu se manji porezi, predvidljive takse...

InfoBiz -

Smanjenje poreza i doprinosa na zarade, uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta, kao i unapređenje predvidivosti taksi i naknada, ključne su preporuke privrednika Ministarstvu finansija za 2018. godinu kako bi njihovo poslovanje u Srbiji bilo uspešnije.

Reč je o preporukama za unapređenje administrativnih procedura iz ovogodišnje Sive knjige NALED-a, od kojih se najveći broj (čak 33 od ukupno 100) odnosi na Ministarstvo finansija.

Privrednici traže da im se omogući da poreske prijave podnose elektronski, kao i da elektronski dostavljaju poreska akta, te da na isti način mogu da pregledaju kakve su im poreske obaveze. Takođe, traže da se omogući da žalba odloži izvršenje do konačnosti poresko-upravnog akta, kao i da se propiše u kojim slučajevima za radno angažovane penzionere treba da se obračunavaju i plaćaju porezi i doprinosi.

Među preporukama je i da se obračun PDV-a vrši na dan kada su potraživanja od kupaca naplaćena, pojednostaviti način vođenja evidencije o porezu na dodatu vrednost i pojednostaviti način vođenja evidencije o porezu na dodatu vrednost.

Potrebno je, prema tvrdnjama privrednika, ukinuti kontrolne trake i racionalizovati rad na fiskalnim kasama unapređenjem sistema i promeniti način obračuna umanjenja PDV-a po osnovu rashoda. Takođe prepoučuju smanjenje stope PDV-a na repromaterijal za proizvodnju lekova u cilju povećanja konkurentnosti domaće farmaceutske industrije i propisivanje kraćeg roke za povraćaj više plaćenog PDV-a poreskom obvezniku koji pretežno vrši promet roba u inostranstvo.

Kako poručuju iz NALED-a, prošla godina završena je usvajanjem izmena Zakona o republičkim administrativnim taksama i širom smo otvorili vrata reformi sistema neporeskih i parafiskalnih nameta. Takođe, prihvatanjem inicijative NALED-a za uvođenje poreskog oslobođenja početnika u poslovanju, koje će doneti i do 250.000 dinara ušteda po zaposlenom u preduzetničkoj radnji, Ministarstvo finansija je napravilo krupan korak ka rešavanju jedne od najznačajnijih preporuka Sive knjige - smanjenje poreskog opterećenja zarada.

Novo izdanje Sive knjige sadrži 100 odabranih preporuka članova NALED-a za smanjenje birokratije i unapređenje efikasnosti države, od kojih su 20 nove.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI ! EKSKLUZIVNO! IVANOVIĆA UBILA DVOJICA?! Novi detalji vezani za ubistvo u Kosovskoj Mitrovici!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track