VUJOVIĆ: Smanjenje parafiskalnih nameta u Srbiji od naredne godine
Foto: Zorana Jevtić

dobra vest

VUJOVIĆ: Smanjenje parafiskalnih nameta u Srbiji od naredne godine

InfoBiz -

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je danas da je u pripremi zakon o taksama i naknadama, koji predviđa smanjenje tih parafiskalnih nameta i da je predog u javnoj raspravi, a da bi primena zakona mogla da počne od iduće godine. On je na godišnjoj konferenciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), na kojoj je predstavljena "Siva knjiga" preporuka za uklanjanje administrativnih prepreka za poslovanje, rekao da će biti napravljen jedinstven registar taksi i nakanada i javno objavljen.

"Sada namete svodimo u jedinstven registar i to će se lako obaviti, ali predstoji usvajanje propisa i taj deo je teži. Razumem da su lokalne samouprave naplatu firmarina koristile kao diskrecioni instrument da obezbede prihode, ali to nije transparentno i odbija investitore", rekao je Vujović.

Na pitanje da li će se ove godine smanjiti porezi i doprinosi na zarade, Vujović je rekao da to spada u "drugu generaciju problema, ali će se zbog fiskalnog prostora u budžetu lakše rešavati". ; On je rekao da svi imaju predlog kako da se potroše prikupljeni prihodi, ali ne i kako ih prikupiti.

"U Srbiji oko 300.000 preduzetnika plaća poreze i doprinose na minimalni iznos zarade, što je zakonom dopušteno, pa je problem odakle skupiti prihod ako se smanje porezi", rekao je ministar.

On je istakao da je "ključna stvar" reforma Poreske uprave koja treba da obezbedi da se poreski obveznici plaše inspekcije i da se kontrola i prikupljanje prihoda zbog toga obavlja sa što manje poreskih službenika, a da je cilj da plaćanje poreza bude dobrovoljno. Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da će se ove godine raditi na izmenama Zakona o sudskim taksama iako su već ukinuti dupli nameti i racionalizovani troškovi.

"Planiramo ukidanje sudskih taksi za sporove koji se završe medijacijom, ali treba imati u vidu da se sudstvo finansira dobrim delom iz taksi", rekla je Kuburović.

Podsetila je da je unapređen registar nepokretnosti i da se dužnicima sada brže naplaćuju potraživanja zbog čega se i bune.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da njeno ministarstvo sarađuje sa NALED-om jer je "važno da se sasluša svaki predlog, a posebno ako dolazi od stručnjaka".

"Cilj Vlade Srbije je održivi privredni rast koji bi bio otporan na udare", rekla je Mihalović i dodala da su glavni ciljevi ministarstva između ostalog izgradnja infrastrukture, elektronska planska dokumentacija i sprovođenje Zakona o ozakonjenju objekata koji su nelegalno izgrađeni. Na pitanje kako će skratiti put od izrade dobrih zakona do sprovođenja, Mihajlović je rekla da će se ozakonjenje ubrzati i da postoje kazne.

"Omogućili smo svakoj lokalnoj samoupravi da popiše imovinu i sada se prvi put zna šta imamo od imovine. Zakon ćemo sprovesti", rekla je Mihajlović.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track