RODITELJ UMRO, A VAMA OSTALI DUGOVI: Ko mora da plati kad naslednici saznaju da je pokojnik bio žirant, čovek koji je garantovao za tuđi dug
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Šta kaže zakon, šta banka, a šta advokati

RODITELJ UMRO, A VAMA OSTALI DUGOVI: Ko mora da plati kad naslednici saznaju da je pokojnik bio žirant, čovek koji je garantovao za tuđi dug

InfoBiz -

BEOGRAD - Kada prihvate nasledstvo ili poklon od osobe koja je u međuvremenu preminula, naslednici prihvataju i obaveze koje je on imao, u šta spadaju i obaveze po kreditima pokojnika.

- Juče mi je na adresu stigao dopis jedne banke, namenjen mom ocu, kojim se od njega traži da kao žirant po kreditu izmiri ratu kredita gospođe kojoj je bio žirant. U pitanju je iznos od oko 6.000 dinara, što sugeriše da je gospođa tek sada počela da kasni jednu ratu ili deo rate. Stvar je u tome da je moj otac preminuo pre tri godine, a da osobu kojoj je bio žirant mi ne poznajemo, niti smo uopšte znali za dato jemstvo - kaže N.S. za Kamaticu.

Iako Zakon nalaže da naslednici odgovaraju za obaveze ostavioca do visine vrednosti nasleđene imovine, u obaveze ulaze i obaveze preuzete po kreditu ukoliko je pokojnik bio nekome žirant, piše Kamatica.

Kako objašnjava beogradski advokat Marko Stanković, ovaj slučaj nije ništa novo u advokatskoj praksi. Neretko se, kaže on, desi da posle par godina banka zatraži izmirenje duga pošto je pokojnik bio žirant po kreditu, a naslednici ne znaju ništa o tome, i dodaje da je u ovakvim slučajevima bitno da li je pokojnik bio običan žirant ili solidarni žirant (jemac platac).

foto: Shutterstock

Šta potražuje banka?

- Ako je pokojnik jemčio kao običan žirant, banka je dužna da naslednicima prezentuje dokaz da je dug prethodno pokušala da naplati od dužnika, a ako je pokojnik jemčio kao jemac platac, banka može potraživati od naslednika da isplate dugovanje a da to prethodno i ne traži od dužnika - kaže Stanković.

U ovakvim slučajevima kako bi se saznalo koje je obaveze pokojnik preuzeo i koja je visina istih potrebno je da se od banke zatraži celokupna dokumentacija kojom se dokazuje osnov i visina potraživanja prema naslednicima, ali takođe, naslednici od banke treba da zatraže kontakt podatke dužnika.

Nema imovine, nema dugovanja

- Na kraju, ako niste nasledili imovinu, nećete biti u obavezi da banci izmirite dugovanje. Takođe, ukoliko se ispostavi da je vrednost nasleđene imovine manja od obaveza koje je pokojnik preuzeo, obaveza naslednika biće ograničena vrednošću nasleđene imovine - kaže advokat Stanković.

(Kurir.rs/Kamatica/Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! KO ĆE DOĆI GLAVE LIDERU SOCIJALISTA?! Dačiću skočio šećer zbog stranačkog kolege!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track