DRŽAVI OD KOCKARNICA I KLADIONICA 25 MILIONA EVRA: Redak biznis u kom nema dugova, ali imaju veliki problem
Foto: Dado Đilas

dobra naplata

DRŽAVI OD KOCKARNICA I KLADIONICA 25 MILIONA EVRA: Redak biznis u kom nema dugova, ali imaju veliki problem

InfoBiz -

Kompanije članice Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS), koje pokrivaju oko 55 odsto tržišta u toj oblasti, prošle godine je na ime svih vrsta poreza, taksi i naknada u državni i budžete lokalnih samouprava uplatile su 25 miliona evra, izjavio je danas direktor te asocijacije Rade Karan.

Samo u proteklih pet godina na ime svih fiskalnih i parafiskalnih nameta državi je uplaćeno više od 80 miliona evra, a kompanije članice UPIS nemaju nijednog dinara poreskog duga, redovno servisiraju sve obaveze prema dobavljačima i tako im omogućuju normalno poslovanje, rekao je Karan novinarima.

Kako je istakao, kompanije članice UPIS su i u otežanim uslovima poslovanja uspele da broj zaposlenih povećaju za 1,5 odsto, uglavnom sa mladim IT

stručnjacima.

Karan je ukazao na problem iznosa lokalnih komunalnih taksi, koje su u poslednje tri godine povećane pet puta, i upozorio da je ta odredba o povećanju protivustavna, jer su priređivači igara na sreću diskriminisani u odnosu na druge privredne delatnosti.

Prosečna taksa za isticanje firme 2012. godine bila je 100.000 dinara po lokalu, u 2013. se popeo na 300.000, u 2104. i 2015. na 370.000, u 2016. na skoro 500.000 i u prošloj godini na oko 550.000 dinara, precizirao je Karan.

Prema njegovim rečima, kompanije članice UPIS su prošle godine za te takse dale više od 2,5 miliona evra, a ti nameti su u poslednje tri godine "pojelei" više od 1.000 radnih mesta, i ako se tako nastavi i u 2018., sledi zatvaranje poslovnica i otpuštanje zaposlenih.

Karan je naglasio da je za kompanije članice UPIS podizanje svesti o potrebi jačanja društvene odgovornosti i dalje u prvom planu i da sa uspehom provode projekat "Moguće je prekinuti", u kome je, zajedno sa Specijalnom bolnicom iz Drajzerove, edukovano skoro 4.000 zaposlenih.

Nastavljeno je i sa pružanjem pomoći u okviru sporta, kulture i nauke, a u akciji "Sto terena za jednu igru" obnovljeno je 56 terena, dok je nastavljeno i sa poodrškom malim klubovima koji se takmiče u nižim rangovima - donacijama kompleta sportske opreme i rekvizita.

(Kurir.rs/Fonet)

Foto ilustracija Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track