TRAŽENO ZANIMANJE: U Kragujevcu prava pomama za variocima
Foto: Shutterstock

„Simens“ spreman da obuči nove radnike

TRAŽENO ZANIMANJE: U Kragujevcu prava pomama za variocima

InfoBiz -

Ovaj težak, ali dobro plaćen posao za prilike u Srbiji, u inostranstvu je u samom vrhu plaćenih zanata

Dolazak „Simensa“ u Sobovicu pored Kragujevca izazvaće pravu pomamu za variocima, to jest zanimanjem bravar-zavarivač, ocenjuju upućeni nakon što je nemački gigant kupio fabriku „Milanović inženjering“, dugogodišnjeg dobavljača aluminijumskih delova karoserije za šinska vozila.

Predstavnici „Simensa“ najavili su proširenje proizvodnje u Sobovici, a kako saznajemo, planira se dovođenje stručnjaka iz inostranstva koji će obučavati radnike za buduće proširenje proizvodnje. Procenjuje se da će im biti potrebno čak 700 varilaca.

- Verovatno će biti obučavani novi radnici, pošto je poslednjih godina veliki broj varilaca otišao u Nemačku i Italiju - kaže za Kurir jedan od radnika, čija je plata oko 60.000 dinara. Ovaj težak, ali dobro plaćen posao za prilike u Srbiji, u inostranstvu je u samom vrhu plaćenih zanata. U Nemačkoj se cena radnog sata kreće od 15 do 19 evra, prekovremeni rad plaća se 50 odsto više, kao i rad subotom i nedeljom. U Italiji je radni sat devet evra.

Potražnju za variocima će povećati i novoosnovana fabrika u Kragujevcu koja proizvodi specijalna vozila za Vojsku Srbije.

Na kragujevačkom birou za zapošljavanje, gde posao čeka oko 25.000 ljudi, nema varilaca.

D. I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track