LOPOVLUK: Prošle godine otkriveno 6 762 slučaja krađe struje u vrednosti od milijardu dinara
Foto: Shutterstock

HRONIČAN PROBLEM

LOPOVLUK: Prošle godine otkriveno 6 762 slučaja krađe struje u vrednosti od milijardu dinara

InfoBiz -

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije otkrila je prošle godine 6.762 slučaja neovlašćenog korišćenja električne energije, a kilovati koji su volšebno nestali sa strujne mreže vredeli su milijardu dinara, pišu današnje.

Kako navodi EPS, najveći deo onih koji "zaboravljaju" da prijave potrošenu električnu energiju su građani - mnogo više od privrednika, primećuju.

U EPS-u kažu da je smanjenje krađe struje jedan od njihovih prioriteta u poslovanju.

foto: Printscreen Google Maps

Ističu i da njihove akcije na otkrivanju krađe električne energije i neovlašćenog priključivanja na mrežu sprovode 24 časa dnevno, 365 dana u godini.

I to, tvrde, daje rezultate, jer sve više lopova ostaje kratkih rukava.

Kako navode, analizira se potrošnja električne energije kod svih kategorija kupaca da bi se otkrila potencijalna mesta neovlašćenog korišćenja.

"Rade se opsežne kontrole mernih mesta na kojima postoji sumnja za eventualne zloupotrebe. Prošle godine otkrivena su 6.762 slučaja neovlašćenog korišćenja električne energije, od toga u kategoriji domaćinstava 6.091, a u ostalim kategroijama 671", navode u EPS-u.

Šteta je, precizira se, 1.026.023.535 dinara.

Ipak, modernizacija opreme u mnogim slučajevima olakšala je posao EPS-u, posebno u otkrivanju mikrolacija gubtaka na mreži.

foto: Dragana Udovičić

Takođe, navode, izmeštanje brojila iz okućnice je dalo rezultate jer je majstorijma elekstrodistribucije i čitačima potrošenih kilovata olakšan posao mernim mestima.

Prema zakonu, imena onih koji troše, a ne plaćaju struju, ne smeju da se objavljuju.

Protiv njih se podnose krivične prijave i isključuju se s mreže.

U EPS-u smatraju da bi "lopova" bilo mnogo manje da je kaznena politika oštrija.

Kako tvrde, kradljivce ohrabruje odlaganje krivičnog gonjenja, dugotrajni sudski procesi koji se razvuku i na nekoliko godina, ali i blage sankcije jer su presude čcesto oslobađajuće ili se izriču uslovne kazne.

EPS, stoga, traži poostravanje kaznene politike.

"To se posebno odnosi na naše zaposlene koji učestvuju u krađi struje. Istovremeno, traziimo i da se napadi na EPS-ove radnike koji rade na otkrivanju krađa tretiraju kao krivična dela i da im se omogući zaštita kao službenim licima", poručuju iz EPS-a.

foto: Profimedia

V.d. direktora EPS Milorad Grčić navodi da je naplata za 2017. godinu na nivou 99,2 odsto.

Prema njegovim rečima, jedan od najboljih rezultata u naplati ostvaren je u januaru ove godine kada je od 22,5 milijardi dinara isporučenih računima za decembarsku potrošnju struje, naplaćeno 22,3 milijarde dinara.

"Naplata je poboljšana jer smo unapredili poslovanje, a povećana je i disciplina domaćinstava i privrede, posebno firmi i institucija iz javnog sektora, što je rezultat i jasnog stava predsednika Srbije i Vlade da se neće tolerisati neplaćanje", naglasio je Grčić.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! MIRA MARKOVIĆ TVRDI DA ZNA KO JE I ZBOG ČEGA UBIO MILOŠEVIĆA! „Nisu mogli da ga osude, pa su ga ubili!“, tvrdi Markovićeva!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track