Najnovije vesti

POČELA KONFERENCIJA O ŽELEZNICI Mihajlovićeva: Srbija reformiše železnicu po standardima EU
Foto: Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja

EUMedRail

POČELA KONFERENCIJA O ŽELEZNICI Mihajlovićeva: Srbija reformiše železnicu po standardima EU

Biznis

BEOGRAD - U Beogradu je danas počela dvodnevna međuanrodna konferencija o železničkoj regulativi "EUMedRail", a tom prilikom ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je da je Srbija na dobrom putu po pitanju razvoja železnice i usklađivanju propisa sa EU.

 

Objašnjava da je cilj države da se zakoni i procedure usaglase sa evropskim kako bi železnice Srbije bile efikasne, a železnička preduzeća profitabilna.

"Srbija se pre nekoliko godina strateški opredelila da ne samo razvija svoju železnicu, već i da uskladi sve svoje propise sa propisima Evropske unije. Mogu da kažem da smo mi na dobrom putu. Pre četiri godine ne bih imala hrabrosti da kažem u kakvom stanju je bio železnički transport i kakva je bila naša zakonodavna aktivnost", kaže Mihajlovićeva.

Objasnila je da se proteklih godina država, kako kaže, paralelno bavila s jedne strane investicijama, a s druge zakonima i usklađivanju svojih propisa sa standardima EU te da je danas situacija u sektoru železničkog saobraćaja, kaže, bolja u odnosu na prethodne godine.

 

Generalni sekretar Međuvladine kancelarije za međunarodni prevoz železnicom (OTIF) Fransoa Davenu, poručio je na današnjem skupu u Beogradu da je povezivanje železnica u Evropskoj uniji veoma značajno i istakao da je Srbija važan i aktivan član ove organizacije.

 

Iz Evropske komisije (EK), poručili su da je Srbija veoma značajan partner ove organizacije jer je, kako je ocenio član EK Bertran Kolinjon, naša zemlja pokazala značajan stepen usklađivanja propisa u oblasti železničkog saobraćaja sa pravnim tekovinama EU u toj oblasti.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...