BRNABIĆ: Početnici u biznisu od 1. oktobra na dve godine oslobođeni poreza
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

u obilasku polaznika programa prekvalifikacije

BRNABIĆ: Početnici u biznisu od 1. oktobra na dve godine oslobođeni poreza

InfoBiz -

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić podsetila je danas da će od 1. oktobra u potpunosti osloboditi poreza tokom dve godine, ljude koji izlaze iz škole i žele da započnu sopstveni biznis.

Ona je kazala da je takva vrsta podsticaja dobra i ukoliko firma zaživi, ali i ukoliko projekat ne uspe.

"Država vas ostavlja na miru i probate da uz minimalne troškove pokrenete posao. Tako naučite mnogo više nego što bi mogli da ste negde radili i mnogo više da ste samo čekali i tražili posao", kazala je Brnabićeva novinarima nakon obilaska polaznika drugog ciklusa programa prekvalifikacije u IT sektoru u Beogradskom institutu za tehnologiju.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Naglasila je da će se, ukoliko rezultati takvog podsticaja budu dobri, projekat širiti dalje, na još neke podsticaje kako bi se mladi zapošljavali.

Ona je kao primer zemlje na koju bi trebalo da se ugleda Srbija navela Izrael koji je, kako je istakla "šampion po broju start up preduzeća", gde 80 odsto dece u školama vidi sebe kao buduće preduzetnike koji će otvoriti firmu.

"U Srbiji imate možda jedno takvo dete i to mora da se promeni", rekla je premijerka.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na pitanje novinara da prokomentariše istraživanje po kome se 60 odsto studenata u Srbiji izjasnilo da bi po završetku školovanja želelelo da rade u državnom sektoru, ona je navela da je to nasledje prošlosti koje se menja.

"Vlada Srbije vodi računa da u privredi budu veće plate nego što su u državnoj upravi, jer je privreda ta koja plaća državnu upravu", rekla je Brnabćeva.

Izrazila je nadu da će sve više mladih ljudi u Srbiji želeti da započnu svoj posao, a ne samo da biraju da li žele da rade u državnoj upravi ili velikoj privatnoj kompaniji.

Dodala je da zbog toga vlada ima ogromnu obavezu da stvori ambijent u kome je moguće da se započne svoj posao, bez velikih nameta u početku.

Pema njenim rečima, i reforma obrazovanja koja je počela, trebalo bi da kroz dualno obrazovanje poveća broj kadrova koji su zaista potrebni privredi.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Istovremeno se radi, kako je dodala, i na reformi finansiranja visokoškolskog obrazovanja, kako bi država saznala koliko se ulaže u školovanje jednog studenta, kao i da li se to i na koji način vraća.

"Nakon toga će se ulagati više u obrazovanje profile koji su potrebni privredi", rekla je premijerka.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug, Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track