SRPSKI KATASTAR U 21. VEKU: Od Marije Terezije do digitalnih planova
Foto: Zorana Jevtić

MODERNIZACIJA

SRPSKI KATASTAR U 21. VEKU: Od Marije Terezije do digitalnih planova

InfoBiz -

Odlukom Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) na prostoru 134 katastarske opštine održavanje katastra nepokretnosti izvodiće se u digitalnoj bazi podataka

U Vojvodini, u 28 službi za katastar nepokretnosti koristiće se isključivo planovi nastali digitalizacijom.

Odlukom Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) na prostoru 134 katastarske opštine održavanje katastra nepokretnosti izvodiće se u digitalnoj bazi podataka, koja će biti i osnov za izdavanje dokumenata građanima. Odlukom koju je doneo direktor RGZ Borko Drašković stavljeni su van snage stari katastarski planovi izrađeni na papirnim i drugim podlogama iz vremena Austrougarske, od kojih su mnogi čak iz doba Marije Terezije, iz sredine 19. veka.

Ovom odlukom započeo je proces uvođenja savremene projekcije UTM i novog referentnog sistema koji su primenjeni na digitalizovanim katastarskim planovima. Prelaskom na digitalni katastarski plan započet je proces poboljšanja kvaliteta podataka predviđen projektom „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“, koji se realizuje uz podršku SB. Na ovaj način podaci će biti dostupniji za građane, rad katastra će biti efikasniji, a evidencija nepokretnosti pouzdana.

Kurir / E.K.

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track