Narodna banka: Referentna kamata zadržana na 3,5 odsto
Foto: Nebojša Mandić

Sednica Izvršnog odbora

Narodna banka: Referentna kamata zadržana na 3,5 odsto

InfoBiz -

BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije zadržao je na današnjoj sednici referentnu kamatnu stopu na nivou od 3,5 odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu novu februarsku projekciju inflacije i njenih faktora, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, saopšteno je iz NBS.

Inflacija je u decembru iznosila ciljanih 3,0 odsto međugodišnje, što je i njena prosečna vrednost za 2017. godinu. Prema februarskoj centralnoj projekciji, međugodišnja inflacija će i u naredne dve godine nastaviti da se kreće u granicama cilja.

foto: Shutterstock/Ilustracija

Izvršni odbor je istakao da oprez u vođenju monetarne politike i dalje proističe iz kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu. Svetske cene primarnih proizvoda, pre svega nafte, povećane su prethodnih meseci i neizvesno je njihovo kretanje u narednom periodu.

Takođe je i dalje prisutna neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu zbog divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, američkih Federalnih rezervi i Evropske centralne banke, što može da utiče na globalne tokove kapitala prema zemljama u usponu, a time i Srbiji.

Izvršni odbor, ipak, ističe da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući jačanju domaćih makroekonomskih fundamenata i povoljnijim izgledima za naredni period.

Na današnjoj sednici je usvojen februarski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u sredu, 14. februara, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja