DEVIZNE REZERVE SRBIJE: U januaru 9,6 milijardi evra
Foto: AP

Narodna banka Srbije

DEVIZNE REZERVE SRBIJE: U januaru 9,6 milijardi evra

InfoBiz -

BEOGRAD - Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju januara 2018. godine 9,64 milijarde evra, što je za 314 miliona manje nego u decembru, prema preliminarnim podacima NBS.

Na ovo smanjenje je u najvećoj meri uticalo neto razduženje države po osnovu deviznih kredita (61,3 miliona evra) i negativan efekat međuvalutnih promena na međunarodnom finansijskom tržištu (141,2 miliona evra), saopšteno je iz NBS.

Ukupne devizne rezeve obezbeđuju pokrivenost novčane mase M1 od 180 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) težile su na kraju januara 7,9 milijardi evra, i manje su za 361 milion nego u decembru.

Prilivi u devizne rezerve ostvareni u januaru po osnovu neto prodaje deviznih hartija od vrednosti (veća prodaja od dospeća), izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka, donacija, kao i po drugim osnovima - pokrili su gotovo polovinu odliva po osnovu intervencija NBS prodajom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (neto smanjenje 111,5 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 882,8 miliona evra i bio je za 569,7 miliona manji nego u prethodnom mesecu.

U januaru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,2 odsto, a NBS je radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 180 miliona evra, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track