NISU NAPUSTILI VEKOVNO OGNJIŠTE: Jevremovići jedini gaje borovnice na Kosovu!
Foto: Mina Branković

SLOŽNA BRAĆA

NISU NAPUSTILI VEKOVNO OGNJIŠTE: Jevremovići jedini gaje borovnice na Kosovu!

InfoBiz -

Aleksandar i Nemanja su krajem prošle godine zasadili svoju prvu plantažu na 1,3 hektara kraj Leposavića, a dogodine očekuju i prve prihode

Iako su mnogi Srbi napustili svoja ognjišta na Kosovu i Metohiji, pored svih poteškoća i prepreka, braća Aleksandar i Nemanja Jevremović nisu otišla. Pobedili su strah i pre neku godinu odlučili se da okušaju sreću i pokrenu sopstveni biznis i tako su zasadali prvu i za sada jedinu plantažu borovnica na severu Kosova i Metohije.

Ideja o uzgajanju borovnice rodila im se 2016, a vredna braća Jevremović prve prihode očekuju naredne godine.

Starosedeoci

- Pošto smo starosedeoci Leposavića, oduvek smo se bavili uzgajanjem raznih kultura voća, ali do sada nismo radili ovako nešto odgovorno i na ovoj površini - počinju priču za Kurir ova braća.

Osim borovnica, kažu, bave se i ugostiteljstvom, a misao o pokretanju biznisa uzgoja ove vrste voća rodila se spontano.

- Strah od neuspeha smo odmah pobedili jer smo svakodnevno istraživali razne mogućnosti i razne sorte ove kulture. Tako da smo od starta nepoznato upoznavali - priča nam Aleksandar.

foto: Mina Branković

Borovnicu, koja može da se upotrebljava sušena, sveža, kao i smrznuta, braća Jevremović gaje nadomak Leposavića na 1,3 hektara zemlje.

- Sorte koje gajimo su aurora i liberti, koje su pored djuka, trenutno najpopularnije i najzahtevnije sorte. Prilikom podizanja zasada trudili smo se da ispoštujemo sve standarde kako bismo bili konkurentni na evropskom tržištu - objašnjava Nemanja.

foto: Volosina

Zahtevne sorte

Na njihovoj parceli nalazi se 6.300 sadnica, od kojih je 5.000 sorta aurora i 1.300 sorta liberti.

- Sadnja je završena u novembru prošle godine, tako da prihode očekujemo 2019. Pored još nekih poslova, može se reći da i ovaj zasad spada u porodični biznis Jevremovića. Ovo je inače prvi i za sada jedini zasad borovnice na severu Kosova i Metohije. Uživamo u ovom poslu, naravno, kada radiš nešto što voliš, uvek se nađe vremena - zaključuju braća Jevremović.

Razmena mišljenja

POMOĆ OD BRAĆE MAKSIMOVIĆ

U pokretanju biznisa, kažu Jevremovići, u razmeni mišljenja pomogla su im braća Maksimović iz Topole koja se bavi istim poslom, a o kojima je Kurir ranije pisao.

- Sadnice smo kupili od braće Marka i Luke Maksimović i sa njima smo u svakodnevnom kontaktu, jer u ovom poslu što više ljudi učestvuje i razmenjuje mišljenja, efekat je bolji - pričaju Aleksandar i Nemanja.

Kurir / Mina Branković

Foto: Mina Branković, Volosina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track