Najnovije vesti

PRAVI TORTE OD 100 KILOGRAMA: Već dve decenije u poslu
Foto: Privatna arhiva

ŽENA-Zmaj

PRAVI TORTE OD 100 KILOGRAMA: Već dve decenije u poslu

Biznis

Jelena Ujvari (53) iz Morovića počela je da mesi nesvakidašnje poslastice za vreme bombardovanja, njeni proizvodi prodaju se po Evropi

Nismo mogli da živimo samo od suprugove plate. Godine su prolazile, deca su rasla, a finansijskog pomaka nije bilo. A onda, 1999. kada je počelo NATO bombardovanje, došla sam na ideju da napravim jestive cvetove na torti. Tako je sve počelo i od tada je moj život, ali i život moje porodice počeo da se menja.

Ovako za Kurir priča Jelena Ujvari (53) iz sela Morović kod Šida, koja skoro dve decenije pravi torte za svadbe i ostala veselja teške i po nekoliko desetina kilograma o kojima se priča ne samo u Srbiji.

foto: Privatna arhiva

Počela slučajno

- Sve je počelo kada je bombardovano susedno selo Jamena. Plašila sam se za bezbednost svoje dece, pa su ih moji roditelji odveli u Semberiju, u Republiku Srpsku, gde sam ih posećivala. Tamo sam u jednoj prodavnici videla časopis „Ukrašavanje torti“ autorke Marije Savić, koju sam kasnije upoznala. Taj priručnik i poznanstvo s Marijom, koja je sada moja kuma i veliki oslonac u životu, dali su mi hrabrosti da počnem da se bavim ovim poslom - rekla je Jelena.

Prema njenim rečima, ove ogromne torte pravi sa mnogo ljubavi, uz pomoć porodice, supruga, sina i ćerke.

- Pravim samo svečane torte različitih veličina i u tome mi pomažu ukućani. Cvetne dekoracije radim sama, a to je deo koji oduzima najviše vremena. Torte koje pravim ostvarile su me kao uspešnu, srećnu i zadovoljnu ženu - ponosna je Ujvarijeva.

Kako kaže, lišavala je sebe neophodnih stvari.

foto: Privatna arhiva

Prestali da puše

- Suprug i ja smo prvo morali da prestanemo da pušimo kako bismo kupili novi šporet. Mislim da jedno pet godina nisam sebi kupila cipele, jer sam morala da štedim za alat. Ali ne kajem se, jer su moje torte sada poznate u celoj Evropi. Mušterije s kojima sam radila pričaju o njima, što me usrećuje - naglašava Ujvarijeva.

- Najveća torta koju sam napravila bila je teška oko 100 kilograma i sastojala se iz 16 manjih torti. Nisam znala kome je pravim, samo sam dobila ime hotela u Sarajevu. Znam da je tada bila velika vrućina, pravila sam je na 40 stepeni - kaže Jelena Ujvari.

Poslovni moto

BUDI DRUGAČIJI DA BI BIO ZAPAŽEN

Dekoraterka otkriva i šta je potrebno za uspeh u poslu kojim se bavi.

- Moj moto je: „Budi drugačiji da bi bio zapažen“. Najviše me obraduje kad čujem: „Hvala što ste naš najlepši dan u životu krunisali lepotom vaše torte.“

foto: Privatna arhiva

Kurir / Dušan Stamenković

Foto: Privatna arhiva

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...