MIHAJLOVIĆ: Potpisivanje protokola o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb 5. marta
Foto: Beta/Miloš Miškov

sredstva će tražiti iz evropskih fondova

MIHAJLOVIĆ: Potpisivanje protokola o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb 5. marta

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će 5. marta potpisati protokol o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb sa ministrom prometa, infrastrukture i pomorstva Hrvatske i da će dve zemlje zajednički tražiti sredstva iz evropskih fondova.

Mihajlović je, u izjavi novinarima, istakla da je napravljen ogroman korak time što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio u Hrvatskoj i pričao o konkretnim projektima.

"Jeste se pominjala prošlost, ona je tu, nije zaboravljena, ali ragovaramo o projektima", naglasila je ona.

Mihajlović je rekla da će u Protokolu, koji će potpisati sa hrvatskim kolegom biti odluka o zajedničkom aplicifranju za sredstva kod evropskih fondova.

Prema njenim rečima, procena je da bi Srbiju rekonstrukcija pruge na njenoj teritoriji koštala 215 miliona evra, a da su na hrvatskoj strani veći troškovi.

Ukazala je da Srbija ima već studiju izvodljivosti i plan detaljne regulacije.

"Očekujem da se 5.marta dogovorimo ne samo oko aplikacije za evropske fdnove, već i šta drzazve mogu da uradi pre te aplikacije", dodala je ona.

Mihajlović je istakla da, ako EU odobri ove godine novac za tehničku dokumentaciju, ona može da se uradi iduće godine, te da ne veruje da je realno očekivati rekonstrukciju pruge pre 2020.

Navela je da Srbija u poslednje vreme gleda da se što više povezuje sa regionom i najavila da će u petak u Bugarskoj biti potpisan sporazum o železničkom transportu, čime bi se smanjile nefizičke barijere koje postoje.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Miloš Miškov, Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track