Šef tima MMF: Srbija se izvukla iz rupe
Foto: Fonet

Pohvale i preporuke od MMF

Šef tima MMF: Srbija se izvukla iz rupe

InfoBiz -

Reforme treba produbiti kako bi Srbija dostigla svoj maksimalni potencijal

Srbija je uspešno sprovela trogodišnji aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), što je samo prvi korak u izgradnji snažne i dinamične ekonomije, navodi se u izveštaju ove institucije.

- Program je završen znatno uspešnije od očekivanja, nadmašivši mnoge od makroekonomskih ciljeva. Srbija je uspela da se izvuče iz rupe. Reforme treba produbiti kako bi Srbija dostigla svoj maksimalni potencijal - kazao je šef tima MMF za Srbiju Džejms Ruf.

Ocenjeno je da je Srbija restrukturisala svoju neefikasnu železničku kompaniju, uvela bolju naplatu duga u glavnim preduzećima za električnu energiju i gas i uspešno privatizovala „Smederevsku železaru“ i mnoga druga preduzeća u državnom vlasništvu. Sektori kojima su najviše potrebne reforme su rudarski i petrohemijski kompleks, kompanije kao što su rudnik uglja „Resavica“, RTB „Bor“ i petrohemijski proizvođači, ocenio je MMF i ukazao da je potrebna privatizacija ili reforma i nekoliko finansijskih institucija, poput Poštanske štedionice, Komercijalne banke i „Dunav osiguranja“.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se razgovara o novom aranžmanu sa MMF, koji neće biti finansijski.

Kurir / J. P.

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track