PREDSEDNIK VUČIĆ U POSETI SOFIJI: Srbija povećala izvoz u Bugarsku za 53 odsto
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sastanak sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevim

PREDSEDNIK VUČIĆ U POSETI SOFIJI: Srbija povećala izvoz u Bugarsku za 53 odsto

InfoBiz -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ekonomska i trgovinska razmena između Srbije i Bugarske iz godine u godinu sve veća, a da je prvi put dostigla dostigla milion dolara.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"To je izvoz Srbije u Bugradsku koji je za samo godinu dana povećan za 53 odsto, a izvoz Bugarske u Srbiju za 28 odsto, što govori o velikom napretku u nasim ekonomskim odnosima", rekao je Vučić nakon sastanka sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim.

VUČIĆ SA BUGARSKIM PREDSEDNIKOM RADEVIM: Srbija za kompromisno rešenje kosovskog problema

Vučić je istakao da je veoma važno da Srbija završi deonicu autoputa do graničnog prelaza Gradina i zamolio bugrarsku stranu da deo tog puta do Sofije takođe uradi, napominjući da mu je poznato da je Bugarska mnogo toga radila u prethodnom periodu i na drugim delovima svoje teritorije.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Naša je namera da uradimo reelektrifikaciju u potpunosti modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad, u koju ćemo mi uložiti 270 miliona evra. To će dodatno označiti ojačavanje naših veza i dodatno infrastrukturalno povezivanje", naglasio je predsednik Srbije.

SUSRET U SOBRANJU: Vučić razgovarao sa predsednicom bugarske skupštine Karajančevom

Srbija, kako je naveo, kreće u izgradnju interkonektora između Bugarske i Srbije, kao i gasovoda između Dimitrovgrada i Niša, jer očekuje da u periodu posle 2019. godine da najveći deo gasa dobija iz pravca Bugarske, koji će kasnije ići u Mađarsku Austriju i u druge zemlje regiona.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Istovremeno želim da kažem da je za nas od velikog značaja da imamo što veći broj bugarskih biznismena u Srbiji i sve bugarske investicije od 2010. godine u Srbiju su veoma uspešne. Zahvalni smo tim ljudima na dobrim investicajama i na zapošljavanju ljudi u Srbiji", naglasio je Vučić.

SRPSKA DELEGACIJA U ZVANIČNOJ POSETI SOFIJI: Vučić položio venac na Spomenik neznanom junaku, pa razgovarao sa bugarskim predsednikom Radevim

On je napomenuo da će se državni organi Srbije odnositi na domaćinski način prema njima, trudeći se da poprave ambijent za njihovo investiranje.

Imajući u vidu ekonomske prilike u Srbiji, Vucić je izrazio nadu da će u narednom perodu biti više mogućnosti da sprski investitori ulažu svoj novac u Bugarsku. Vučić je uveren da mnoga srpska i bugarska javna preduzeća i kompanije, pa čak i u vojnog industriji, mogu da pronađu mesta za zajedničke projekte da izađu na zajednička tržišta.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je istakao da želi prilikom posete predsednika Radeva Srbiji da otvori pitanje kako u sistemima odbrane ili policijske zaštite i neba i suveretiteta dve zemlje mogu zajedno da deluju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) OVO JE BIO RAZLOG NAPADA NA AMBASADU SAD U PODGORICI! Jauković u pismu porodici objasnio zašto je bacio bombu na ambasadu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track