LOZNIČANKA NAPRAVILA BUM: Prirodnom kozmetikom osvojila Evropu
Foto: Tihomir Ilić

Izvoz

LOZNIČANKA NAPRAVILA BUM: Prirodnom kozmetikom osvojila Evropu

InfoBiz -

Olgica Samoilović pokrenula proizvodnju sapuna sa čak 75 odsto prirodnih sastojaka, koje prodaje Nemcima, Austrijancima, Švajcarcima...

Od odluke da otvori firmu za proizvodnju kozmetike „Hedera vita“, do toga da svoje proizvode sa čak 75 odsto prirodnih sastojaka izvozi u zemlje Evropske unije, Olgici Samoilović iz Loznice trebalo je samo nekoliko godina.

Sa 26, kao diplomirani ekonomista, zakoračila je u svet farmaceutskih receptura, odlučna da u proizvodnji koristi sveže, farmaceutski ispravne sirovine, biljna ulja, tinkture i ekstrakte. Olgica je do 2011. radila u jednoj farmaceutskoj kompaniji i u slobodno vreme sama pravila male sapune od prirodnih sastojaka.

Napustila stalan posao

- Posle prodaje prve količine sapuna, ozbiljnije sam se posvetila tome. Napustila sam posao i nastavila sama da pravim te sapunčiće. Prodaja je krenula, onda sam zaposlila jednog radnika, pa komercijalistu, a posao se širio pa mi je trebao i tehnolog. Početak je trajao dve-tri godine, dok smo ušli u tehnologiju proizvodnje, u naredne četiri godine nastala je ekspanzija, a poslednje dve godine zabeležili smo tako veliki rast prometa da smo bili zatečeni - kaže direktorka i vlasnica „Hedere vita“.

Olgica dodaje da je krenula sa stotinak komada sapuna, po kojima je njena firma prepoznatljiva, dok sada proizvodi na stotine hiljada sapuna sa kozjim i magarećim mlekom, kao i emulzije za negu kože, kreme, mleka za telo, šampone, anticelulit gelove...

foto: Tihomir Ilić

Vrhunski standardi

- Uspeli smo da uđemo u proces dobijanja standarda GMP (good manufacturing practies), što su tržište i naši poslovi tražili, jer 80 odsto naše prodaje ide u izvoz. Plasiramo proizvode u sve zemlje okruženja, a izvozimo i u Nemačku, Austriju, Švajcarsku, Norvešku... Trenutno pregovaramo s firmom iz Francuske koja ima lanac od skoro 300 radnji, a radimo i uslužnu proizvodnju za robne marke poznatih firmi. Plan nam je da prebacimo 80 odsto proizvoda na organske - objašnjava Olgica, koja se posle nedavnog drugog porođaja odmah vratila poslu.

Ističe da njen suprug radi neki drugi posao, da ovo nije porodični biznis, kao i da je dosad izostala podrška države i da je sve postigla sama.

Umetnički zanat

ZADOVOLJNI RADNICI

Olgica ističe da zapošljava više od 25 radnika, kao i još petnaestak onih koji su posredno vezani za firmu . Ona je zadovoljna, a kaže da su i radnici, koji imaju redovne plate, iznad proseka. Veruje da bi uz postojeću potražnju i reputaciju na tržištu mogla da zaposli još dvadesetak radnika. Takođe, njena firma poseduje sertifikat Ministarstva privrede da se bavi starim i umetničkim zanatima.

Kurir / Tihomir Ilić

Foto: Tihomir Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track