ZBOG BOLJEG POSLA UČE RUMUNSKI: Kikinđani savladali besplatnu obuku
Foto: Saša Urošev

POTRAŽNJA

ZBOG BOLJEG POSLA UČE RUMUNSKI: Kikinđani savladali besplatnu obuku

InfoBiz -

Ukupno 35 građana bez posla završilo je kurs rumunskog jezika koji traže strani poslodavci

Za mnoge Kikinđane je do pre nekoliko godina bilo nezamislivo da posao traže u Rumuniji, ali su se vremena promenila.

Poslodavci iz susedne zemlje sve češće interesovanje za radnom snagom pokazuju u srpskom delu Banata, a kao prednost za moguće uhlebljenje navode poznavanje stranih jezika.

Prednost teže zapošljivim

U Regionalnoj privrednoj komori Severnobanatskog okruga pokenuti su besplatni kursevi rumunskog jezika za nezaposlene. Prednost imaju osobe koja pripadaju grupi teže zapošljivih, a znanje rumunskog biće znatna prednost prilikom zapošljavanja u susednoj državi.

foto: Saša Urošev

Tibor Horvat, direktor Regionalne privredne komore Severnobanatskog okruga, kaže za Kurir da je 35 nezaposlenih okončalo obuku, koja je realizovana od 28. novembra prošle do 23. januara ove godine.

- Njima će biti uručeni sertifikati o uspešno završenom kursu rumunskog jezika. Drugi krug obuke započeće 2. ili 7. marta. Predviđeno je da traje do kraja aprila, a obuhvatiće ukupno 48 časova rumunskog. Obuka se ne plaća, a obezbeđeni su sertifikati o pohađanju za sve koji budu imali najmanje 80 odsto prisutnosti na časovima rumunskog - navodi Horvat i dodaje:

Regionalna saradnja

- Seminari rumunskog jezika za nezaposlene deo su projekta „Labor Mobility Network in the Cross-border Area“. Nosilac je Regionalna privredna komora Severnobanatskog okruga, a partneri su Grad Kikinda, Trgovinsko-industrijska agrarna komora županije Timiš u Temišvaru i NSZ, filijala Kikinda.

S. U.

Tražena zanimanja

OD ZIDARA DO VETERINARA

Rumunski poslodavci su na poslednjem sajmu zapošljavanja u Kikindi tražili auto-električare, auto-mehaničare i mehaničare poljoprivrednih mašina, zavarivače, bravare, zidare, tesare...

Iskazali su potrebu za ugostiteljskim radnicima, veterinarima i veterinarskim tehničarima, ali i za nekvalifikovanom radnom snagom. Poslodavci su kao prednost naveli poznavanje stranih jezika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track