Najnovije vesti

SOSA (MMF): Srbija na mnogo čvršćim temeljima nego pre tri godine
Foto: Dado Đilas

Uoči 25. Kopaonik biznis foruma

SOSA (MMF): Srbija na mnogo čvršćim temeljima nego pre tri godine

Biznis

BEOGRAD - Srbija je očigledno na mnogo čvršćim temeljima nego pre tri godine, a sada je veoma važno osigurati konsolidaciju i očuvanje teško ostvarenih rezultata, kao i sprovesti dodatne reformske napore da bi se transformisala u modernu ekonomiju, smatra šef misije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa.

Sosa je, uoči 25. Kopaonik biznis foruma, rekao da su rezultati nedavno završenog trogodišnjeg ekonomskog programa Srbije, koji je podržao MMF, nadmašili sva očekivanja i da su dostignuća impresivna, uzimajući u obzir tešku situaciju u kojoj se Srbija nalazila početkom 2015. godine.

"Za manje od tri godine, makroekonomska slika se drastično izmenila. Veliki budžetski deficit pretvoren je u suficit, koji je premašio jedan odsto BDP-a u 2017. godini, a javni dug sada beleži stabilan trend pada", navodi Sosa.

foto: Dado Đilas

Sosa ocenjuje da je značajno i to što fiskalno prilagođavanje nije naštetilo privrednom rastu, već je, kaže, upravo suprotno, pomoglo povećanju poverenja, privatnih investicija, zaposlenosti i privrednog rasta.

"Osim toga, poboljšala se i otpornost finansijskog sistema, a problematični zajmovi su drastično smanjeni", ističe Sosa.

Kaže da su vlasti u Srbiji nastavile sa sprovođenjem sveobuhvatnog i ambicioznog programa strukturnih reformi, među kojima su, navodi, reforme javne uprave, preduzeća u državnom vlasništvu, finansijskog sektora i poslovne klime, ali su na tom polju, ocenjuje, "ostvareni mešoviti rezultati".

"U nekim od ovih oblasti došlo je do napretka, a u drugima je bilo kašnjenja, zbog čega je ekonomija i dalje preopterećena velikim i neefikasnim javnim sektorom", ističe Sosa.

Među prioritetnim oblastima kojima bi Srbija trebalo da se pozabavi u narednom periodu su, poručuje, restrukturiranje državnih preduzeća, kako radi povećanja njihove efikasnosti tako i smanjenja budžetskih troškova.

"Skromni javni resursi potrošeni za održavanje u životu neefikasnih kompanija trebalo bi da budu 'oslobođeni' i mogli bi se koristiti, na primer, za unapređenje infrastrukture, poboljšanje kvaliteta obrazovanja i sistema zdravstvene zaštite", ocenjuje šef misije MMF.

Smatra, međutim, da su potrebna i dodatna poboljšanja u poslovnom okruženju, posebno u pogledu racionalizacije i modernizacije poreske administracije, racionalizacije naknada i parafiskalnih taksi, kao i osiguranja efikasnijeg, nezavisnog i predvidivog pravosudnog sistema.

Potrebno je, dodaje, nastaviti borbu protiv sive ekonomije, sprovesti mere za poboljšanje efikasnosti i kvaliteta javnih usluga, kao i za poboljšanje kvantiteta i kvaliteta javne infrastrukture kako bi se smanjio još uvek veliki infrastrukturni jaz. "Sve ove reforme će otvoriti put za viši, održiviji i inkluzivniji dugoročni rast", zaključuje Sosa.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...