KLIJENT PONOVO DOBIO BANKU: Banci naloženo da vrati 57.000 dinara koje je naplatila kao trošak obrade kredita
Foto: Fonet

Efektiva: stigla nova presuda

KLIJENT PONOVO DOBIO BANKU: Banci naloženo da vrati 57.000 dinara koje je naplatila kao trošak obrade kredita

InfoBiz -

Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva ističe da je ova presuda doneta u roku od osam meseci od datuma podnošenja tužbe

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je još jednu presudu u korist klijenta kojom je banci osporeno pravo na naplatu troškova obrade kredita, saopštilo je Udruženje bankarskih klijenata Efektiva.

Ovom presudom sud je poništio odredbu ugovora o kreditu koja se odnosila na troškove obrade kredita i naložio banci da klijentu vrati iznos od 56.971 dinar.

Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva ističe da je ova presuda doneta u roku od osam meseci od datuma podnošenja tužbe.

- To ukazuje na efikasnost sudstva u postupcima gde nije potrebno veštačenje i gde se sve svodi na pravno pitanje ima li banka pravo da naplaćuje troškove obrade kredita ili nema.

U poslednje vreme dobili smo nekoliko takvih presuda u korist klijenta, čak i jednu drugostepenu kojom se ukida prvostepena presuda koja je bila u korist banke. Smatram da ta jedna prvostepena presuda iz Niša, kojom se bankari hvale ovih dana, zapravo predstavlja pokušaj Udruženja banaka Srbije da smanji broj potencijalnih tužbi.

Ali s obzirom na to da je sudska praksa mnogo više na strani klijenata, očekujem uskoro još presuda ovog tipa u korist klijenata kao potvrdu činjenice da su banke nezakonito naplaćivale obradu kredita - kaže Gavrilović.

On dodaje da je doneto 30 prvostepenih presuda u korist klijenata i četiri pravosnažne u vezi sa naplatom obrade kredita.

Kurir / S. T.

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track