MILOŠ BIKOVIĆ OTVARA SRPSKI DAVOS: Glumac će biti moderator uvodnog panela jubilarnog 25. Kopaonik biznis foruma
Foto: Vlada Šporčić

digitalna ekonomija, istorijska šansa za srpsko društvo i ekonomiju

MILOŠ BIKOVIĆ OTVARA SRPSKI DAVOS: Glumac će biti moderator uvodnog panela jubilarnog 25. Kopaonik biznis foruma

InfoBiz -

Biković će, najavljuju organizatori, iz svog ugla doprineti tezi da je digitalna transformacija već počela iz korena da menja svaku profesiju, pa i glumu i produkciju

BEOGRAD - Glumac Miloš Biković "otvoriće" ovogodišnji jubilarni Biznis forum na Kopaoniku, kao moderator prvog uvodnog panela posvećenog digitalnoj ekonomiji, koju organizatori foruma označavaju kao istorijsku šansu za srpsko društvo i ekonomiju.

Na panelu će se predstaviti Inicijativa Digitalna Srbija, a učestvovaće i pomoćnica direktora BioSens Instituta Vesna Crnojević Bengin, direktor Razvojnog centra kompanije Majkrosoft u Srbiji Dragan Tomić i jedan od osnivača i direktor kompanije Nordeus Branko Milutinović.

foto: Dado Đilas

Biković će, kako najavljuju organizatori, iz svog ugla doprineti tezi da je digitalna transformacija već počela iz korena da menja svaku profesiju, pa i glumu i produkciju.

Kako je najavljeno, Crnojević Bengin će primerima iz ličnog iskustva pokazati da se četvrta industrijska revolucija, koja je u toku, tiče svih nas i da će svaka privredna grana morati da se prilagodi.

foto: Fonet

Prva je, kako se navodi, u ovaj proces ušla poljoprivreda. Milutinović će govoriti o neophodnosti da se svaka kompanija transformiše, i da preispita način svog poslovanja da bi opstala i bila uspešna u 21. veku.

Najvažnije pitanje, o kojem će u tom kontekstu govoriti Tomić, jesu ljudi, odnosno pitanje da li kompanije imaju spremne ljude koji će digitalizaciju da iznesu.

Biće reči i o partnerskom programu Inicijative Digitalna Srbije i Fondacije Petlja, koji promoviše učenje programiranja u osnovima školama i njegov značaj za srpsku privredu.

foto: Fonet

Jubilarni 25. forum sa rekordnih 1.000 učesnika

Inače, jubilarni 25. Kopaonik biznis forum, koji se održava od sutra do 7. marta, okupiće rekordnih 1.000 učesnika i panelista, a centralna tema biće - "Šta posle fiskalne konsolidacije: Kako fiskalnu stabilnost merama ekonomske politike pretvoriti u održiv rast i razvoj?" U fokusu jubilarnog skupa biće i "Digitalna Srbija", "Osnaživanje ženskog preduzetništva", "Izgradnja gradova budućnosti u Srbiji", kao i druge teme.

Posebni gosti na biznis forumu, kako se očekuje, biće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, guverner Jorgovanka Tabaković, ministri u Vladi Srbije, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, i drugi.

Premijerka Brnabić govoriće na temu pozicioniranja Srbije u vodećim svetskim trendovima na zatvaranju Kopaonik biznis foruma u sredu, 7. marta.

Specijalni gost "srpskog Davosa" biće najpoznatiji evropski futurolog Magnus Lindkvist, a organizatori su najavili i da će biznis forum početi sutra uveče specijalnim događajem o digitalnoj ekonomiji.

foto: Dado Đilas

Već dve i po decenije postojanja Kopaonik biznis foruma, popularnog "srpskog Davosa", hiljade ekonomista, političara, diplomata, biznismena i medijskih ekipa početkom svakog marta sastaju se na Kopaniku, sa idejom da odgovore na najveće izazove srpske ekonomije u godinama pred nama.

Od 450 učesnika Foruma koliko je bilo 2011. godine, ovogodišnji broji tri puta više, a nekadašnje teme Foruma poput "kako spečiti produženi recesioni scenario u našoj privredi", ili "kako izbeći bankrot" zamenjene su temama "kreativna industrija i izgradnja digitalnog okruženja" i "izazovi zajedničkog tržišta regiona".

Teme koje svih prethodnih godina muče, pre svih građane, i dalje su aktuelne i biće predmet razgovora stručnjaka: preglomazna administracija, restrukuriranje propalih preduzeća, povećanje konkurentnosti i mogućnosti unapređenja regionalnih ekonomskih odnosa na Zapadnom Balkanu.

Pitanje šta srpska ekonomija treba da uradi kako bi fiskalnu stabilnost pretvorila u održivi rast i šta "Nakon razvojnih mera štednje", možda će biti jasnije nakon četiri dana Foruma nakon kojeg se očekuje opšti zaključak i preporuke učesnika biznis foruma na Kopaoniku.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije i predsednik Programskog odbora KBF-a Aleksandar Vlahović najavio je da će četvorodnevni forum imati izuzetno kvalitetan program tokom 22 panela, tri plenarne sesije, šest specijalnih događaja i tri posebna obraćanja.

foto: Fonet

Vlahović je naglasio da je Kopaonik biznis forum najzačajniji takav događaj u ovom delu Evrope i da se njegov kvalitet svake godine podiže kako bi se napravila platforma za kritičku raspravu i analizu.

Vlahović je najavio učešće brojnih predstavnika vlade na Kopaonik biznis forumu, između ostalih i potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović, ministara Dušana Vujovića, Mladena Šarčevića, Gorana Kneževića, Zorana Djorđevića, Vanje Udovičića, Aleksandra Antića i Zlatibora Lončara.

Jubilarni 25. Kopaonik biznis forum prerastao je početnu ideju od pre četvrt veka - da bude mesto savetovanja ekonomista i energetičara - i danas je izrastao u "balkanski Davos".

To potvrđuju broj i "težina" učesnika, teme o kojima se raspravlja na panelima, ali i niz "bliskih susreta" biznismena i političara iz Srbije i sveta, ocenio je Vlahović.

Vlahović najavljuje brojne novine koje će obeležiti ovogodišnji biznis forum, kao i teme kojima će se "od svitanja do sumraka" baviti učesnici na panelima.

On posebno izdvaja panel koji se, kaže, organizuje zahvaljujući partneru Kopaonik biznis foruma, kompaniji "Masterkard", i to je predavanje najpoznatijeg evropskog futurologa Magnusa Lindkvista.

Iz Saveza ekonomista Srbije, koji je organizator Foruma, poručuju gostima i učesnicima da ih ove godine očekuju i novi sadržaji, poput diskusija na teme - kreativne ekonomije.

"U sadržajnom smislu uvedene su nove teme, poput kreativne ekonomije, i zbog toga će na Forumu biti i poznati srpski glumac i režiser Dragan Bjelogrlić, ali i glumac Miloš Biković, a tema digitalizacije prisutna je na nekoliko panela.

Isto tako, tema obrazovanja, inovacija i generalno razvoja nauke, obrađuju se na brojnim panelima", navodi Vlahović.

On kaže da se samom postavkom tema sugeriše i poruka i zaključak ovogodišnjeg Foruma - hitna "digitalizacija Srbije".

Organizatori 25. foruma na Kopaoniku su Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, a pokrovitelj je Vlada Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Vlada Šporčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track