MAKEDONSKI MINISTAR POLJOPRIVREDE: Ne postoji trgovinski rat Makedonije i Srbije
Foto: Profimedia

najvažnije zdravlje građana

MAKEDONSKI MINISTAR POLJOPRIVREDE: Ne postoji trgovinski rat Makedonije i Srbije

InfoBiz -

SKOPLJE - Makedonski ministar poljoprivrede Ljupčo Nikolovski ocenio je danas da ne postoji nikakav trgovinski rat Makedonije i Srbije, već da se radi o pritisku uvoznika i proizvodjača brašna.

"Ne mislim da imamo spor, već je Makedonija rešila da uvede red u ovaj deo uvoza i generalno u mlinarski sektor. Ubedjen sam da ćemo naći način da odgovorimo na ovaj pritisak koji dolazi od naših uvoznika u saradnji sa trgovcima iz Srbije", rekao je Nikolovski novinarima.

foto: Profimedia

Nikolovski je dodao da je u stalnoj telefonskoj komunikaciji sa srpskim ministrom trgovine Rasimom Ljajićem oko rešavanja tog problema.

"Smatram da vlade Makedonije i Srbije nemaju nikakav problem da se reguliše ova stvar. Dogovorili smo se da u duhu Berlinskog procesa odstranimo sva nepotrebna ograničavanja. Mislim da ćemo otvoriti jedan ozbiljniji i krupniji paket o kome ćemo diskutovati", rekao je Nikolovski.

Kako je naveo, Makedonija nije uvela nove izdatke, niti necarinske barijere, već je, naprotiv, pojeftinila ulazak brašna na svoje tržište smanjenjem cena kontrolnih markica.

"Ne uvodi se nikavo otežavanje, naprotiv olakšavamo postupak, smanjujemo cenu kontrolnih markica i umesto da se lepe u Srbiji i da se brašno pušta u promet sada se to radi u Makedoniji. To je uostalom stvar koja je potencirana od samih uvoznika sa kojima sam imao sastanke", rekao je Nikolovski.

foto: Shutterstock

Makedonski ministar poljoprivrede je objasnio da je pritisak počeo kada je Makedonija u interesu zdravlja gradjana počela striktno da primenjuje pravilnik o kontroli uvoznih proizvoda, koji je prethodno bio izigravan.

Novost je, objasnio je, u tome što je promenjen redosled izdavanja markica za

brašno, koje se sada daju tek nakon kontrole proizvoda, dok je ranije kontrola obavljana i nakon puštanja u promet.

"Znam da se radi o ogromnom biznisu, ali zdravlje gradjana je ispred svega", rekao je makedonski ministar poljoprivrede Ljupčo Nikolovski.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track