ĐURIČIN: Mnogi su govorili da je Srbija na ivici ekonomske katastrofe, ali fiskalna konsolidacija je bila uspešna!
Foto: Fonet/Zoran Mrđa

forum na kopaoniku

ĐURIČIN: Mnogi su govorili da je Srbija na ivici ekonomske katastrofe, ali fiskalna konsolidacija je bila uspešna!

InfoBiz -

Predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije Dragan Djuričin kaže da je makroekonomsko upravljanje u Srbiji danas mnogo bolje, da je očekivani rast BDP-a do kraja godine 3,5 odsto, a da je moguće da stopa rasta bude duplirana narednih 15 godina.

On je na Kopaonik biznis forumu podsetio da su mnogi bili pesimisti što se tiče situacije u Srbiji i da su govorili da je naša zemlja na ivici ekonomske katastrofe, ali je ocenio da je uspešno sprovedena fiskalna konsolidacija i trogodišnji aranžman sa MMF-om.

"Uprkos pozitivnim trendovima situacija je ranjiva. Kreditni rejting je unapređen i korak je ispred, a smanjen je trošak duga. Spoljni dug u odnosu na BDP sa 80 smanjen je na 70 odsto, velika verovatnoća da će do kraja godine pasti na 65 odsto", ocenio je Djuričin na panalu o programu srukturnih reformi za Srbiju.

Kako je rekao, makroekonomsko upravljanje danas je mnogo bolje, ali da srpska ekonomija mora da se trgne i podstakne dalji rast.

"Strateški cilj je da se udvostreuči stopa rasta. Prošle godine stopa rasta bila je oko 2 odsto, a projekcija za ovu godinu je 3,5", rekao je Djuričin i naglasio da je moguće da se rast udvostruči u narednih 15 godina.

Pojašnjava da je to moguće ako se proizvodnja bude zasnivala na digitalizaciji, a da se veštačka inteligencija može iskoristiti u zdravstvu, obrazovanju i uslužnim delatnostima.

"Digitalna transformacija je važna. IKT sektor je od ključnog značaja za rast BDP-a, a tradicionalni pokretači rasta poljoprivreda i infrastruktura treba da imaju manji udeo", smatra on.

Djuričin je ukazao da su informaciono-komunikacione tehnologije uvrežene u sve ostale sektore, a glavni prioriteti razvoja u narednom periodu treba da budu razvoj robotike, 3D štampa, veštine programiranja...

U tome, kako je rekao, treba da pomogne država, a ne samo privreda.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Fonet/Zoran Mrđa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track