ZAVRŠNICA KOPAONIK BIZNIS FORUMA: Premijerka Brnabić o digitalizaciji, rastu BDP, EU, novim tehnologijama...
Foto: Tanjug/Rade Prelić

okupio 1.000 učesnika

ZAVRŠNICA KOPAONIK BIZNIS FORUMA: Premijerka Brnabić o digitalizaciji, rastu BDP, EU, novim tehnologijama...

InfoBiz -

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas kao poseban gost na zatvaranju Kopaonik biznis foruma koji je proteklih dana okupio oko 1.000 učesnika.

foto: Promo

Premijerka Brnabić govorila je na temu pozicioniranja Srbije u vodećim svetskim trendovima, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Poslednjeg, četvrtog dana foruma, plenarna sesija posvećena je temi "Fokus na ljudima - zdrava ekonomija", a najavljeno je učešće ministra za omladinu i sport Vanje Udovičića i direktora Kancelarije UNICEF u Srbiji Mišela Sen Loa.

foto: Tanjug/Rade Prelić

"Digitalizacija, rast BDP i snažno dalje ka EU"

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je prioritet zemlje digitalizacija, nastavak rada na e-upravi, i dalje kreiranje poslovnog ambijenta koji će omogućiti dalji rast i naravno dalji rad i posvećenost evropskim integracijama.

Premijerka je rekla da je vizija Srbije - moderna evropska država koja je lider u regionu i dodala i da Strategija EU za region pokazuje da smo na dobrom putu.

Kako je istakla vladavina prava i jačanje institucija su prioritet, dalja reforma pravosuđa i osnaživanje evropskih vrednosti takođe. "Da bismo sve postigli neophodna je politička volja, a ova vlada je ima" naglasila je premijerka.

Ona je u obraćanju na Kopaonik biznis forumu, potanko se dotičući raznih segmenata društva i ekonomske delatnosti, napomenula da je za kapitalne odvojeno 128 milijardi dinara što je za 36 odsto više nego u 2017. godini, a 40 odsto u saobraćajnu infrastrukturu.

Kako je rekla, ostvarenje tih planova je osnov za ostvarivanje i povećanja BDP.

U tom smislu je navela i da formiranje Transportne zajednice za region Zapadnog Balkana u Beogradu doprinosi tome, a sve vodi privlačenju investicija i povećanju radnih mesta.

Ona je istakla Koridore 10 i 1, zatim Moravski koridor, autoput Niš- Merdae-Prostsina-Tirana-Drač... U domenu železničkog saobraćaja podvukla je projekat Budimpešta- Beograd, prvi u ovom delu Evrope u okviru inicijative Pojas i put.

Ona je rekla da je plan da ove godine BDP bude 3,5 odsto i da je uvedeno dvonedeljno praćenje indikatora rasta kako bi smanjili faktore rizika odnosno da nas bilo šta u tom smislu iznenadi kako bi bili sami kreatori ekonomske politike i rasta i da ne zavisimo od okolnosti koje nas okružuju.

Dodala je da moramo da menjamo ekonomsku paradigmu i da napravimo iskorak ka ekonomiji inovacija. Nove tehnologije menjaju tržište radne snage a navela je i da 57 odsto sadašnjih poslova neće postojati do 2050 godine.

Kako je rekla radi se na ostvarenju cilja - da do 2022. godine u informacionim tehnologijama dostignemo 1,5 milijardi evra godišnje.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Ona je istakla i osnaživanje jedinica lokalne samouprave ali i to da same rade sa lokalnim preduzetnicima kako bi zapošljavanje više radnika i širili proizvodnju, a da se ne čeka samo da vlada dovede nekog investitora.

Ukazala je i na nove poreske olakšice, koje će rasteretiti privredu ali i istakla da sve mere koje se preduzimaju idu u prilog tome da ćemo i dalje nastaviti napredak na Svetskoj duing biznis listi.

Fokus na dve starteške stvari a to je ubrzanje stečajeva, ali i reforma katastra.

Brnabić je govorila i o reformi poreske uprave, što je stub za borbu protiv sive ekonomije, kao i reformu inspekcija i do kraja godine umrežavanje bar četiri velike inspekcije.

Ona je ponovila da je Euprava jedna od njenih prioriteta istakavši da je to snažan mehanizam u borbi protiv korupcije i jačanju vladavine prava, a odnosi ogromne uštede i privredi i građanima... "Ključni prioritet je digitalizacija", dodala je ističući da to ostaje prioritet na kojem radi.

Dodala je i da će formirati Savet za kreativne industrije kako bi se dodatno podstakla ta delatnost koja ima ogormna potencijal.

Ona je na kraju izlaganja istakla evropski put Srbije i politčku volju koja postoji da se tim putem snažno nastavi.

Jubilarni 25. kopaonik biznis forum, imao je i specijalne goste i specijalne događaje, pa se tako obratio Markus Lindkvist, futurolog i predavač u oblasti poslovne inteligencije i trendova, a prvi put se govorilo i o kreativnoj industriji u Srbiji, ideji kao najvrednijoj valuti.

Već dve i po decenije postojanja Kopaonik biznis foruma, popularnog "srpskog Davosa", hiljade ekonomista, političara, diplomata, biznismena i medijskih ekipa početkom svakog marta sastaju se na Kopaniku, sa idejom da odgovore na najveće izazove srpske ekonomije, što im je i ove godine bio cilj. Forum su organizovali Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, a pokrovitelj je Vlada Republike Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track