ZAVOD ZA SMEŠTAJ ODRASLIH U KRAGUJEVCU: Proizvode hranu za 900 štićenika!
Foto: Kurir

VRHUNSKI

ZAVOD ZA SMEŠTAJ ODRASLIH U KRAGUJEVCU: Proizvode hranu za 900 štićenika!

InfoBiz -

Od skromnih početaka došli smo do toga da prodajemo proizvode i od tog novca obnavljamo prostorije, kaže direktor dr Vladica Stanojević

Oko 120 tona mesa, 400.000 jaja, milion vekni hleba, na stotine kilograma povrća u plastenicima godišnje proizvedu radnici Zavoda za smeštaj odraslih osoba „Male pčelice“ iz Kragujevca, najvećem takvom centru u Evropi.

foto: Kurir

Proizvodnju ove količine hrane organizuje 300 zaposlenih, a pomaže im 900 štićenika u okviru radne terapije koja traje do četiri sata dnevno.

- Od nekih skromnih početaka došli smo do toga da prodajemo proizvode, a novac koristimo za investicije i obnavljanje prostorija za smeštaj - kaže dr Vladica Stanojević, direktor zavoda i inicijator proizvodnje hrane.

foto: Kurir

Za relativno kratko vreme obnovljeno je 15.000 kvadrata životnog i radnog prostora, otvoreno 11 radionica, obnovljena farma koja je bila zatvorena pre 25 godina, izgrađena pekara i otvorena prodavnica. Kancelarija za javna ulaganja Vlade Srbije izgradila je i novi paviljon, a u septembru u mestu Ravni Gaj otvara se Centar za obolele od Alchajmerove bolesti i dementne osobe. Kapacitet jedinog ovakvog centra u Srbiji je 40 mesta, a kod republičkih vlasti je aplicirano za dogradnju.

- Naš pristup je da socijalne ustanove treba da zarađuju. To je i vrsta terapije, a s druge strane, znatan doprinos budžetu. Imali smo sreće da je resorni ministar Zoran Đorđević to prepoznao - kaže dr Stanojević. On naglašava da je ove godine zavod konkurisao za šest projekata.

foto: Kurir

Izgradili i hram

ČUVAJU MOŠTI MAJKE SVETOG SAVE

Zahvaljujući donatorima, ovde je izgrađen prvi hram u nekoj ustanovi iz sfere socijalne zaštite. U njemu se čuvaju mošti Svetog Luke Krimskog i mošti Svete Anastasije, majke Svetog Save.

foto: Kurir

Kurir / DRAGOMIR ILIĆ

Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track