POČELI ZVANIČNI RAZGOVORI: Misija MMF i delegacija Srbije o novom aranžmanu
Foto: Aleksandar Jovanović

sastanak u narodnoj banci srbije

POČELI ZVANIČNI RAZGOVORI: Misija MMF i delegacija Srbije o novom aranžmanu

InfoBiz -

BEOGRAD - U Narodnoj banci Srbije (NBS) su plenarnim sastankom, čiji je početak kasnio oko sat vremena, počeli zvanični razgovori delegacije Srbije sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom programu koji ne uključuje finansijsku pomoć.

Delegaciju Srbije na plenarnom sastanku predvodi guverner NBS Jorgovanka Tabaković koja predstavlja Srbiju u MMF-u, a u razgovorima učestvuje i ministar finansija Dušan Vujović sa saradnicima.

U timu MMF-a, na čijem je čelu DŽejms Ruf, nalazi se i šef Kancelarije te međunarodne finansijske organizacije u Beogradu, Sebastijan Sosa.

U razgovorima dve strane, koji će kako je najavljeno trajati do petka, 16. marta, biće sumirani postignuti rezultati nedavno završenog aranžmana Srbije sa MMF-om i sagledana najnovija makroekonomska i fiskalna kretanja.

Budući da su sprovođenjem ekonomskog programa u prethodne tri godine, koji je bio podržan stendbaj aranžmanom iz predostrožnosti, ostvareni ciljevi u postizanju makroekonomske ravnoteže i stabilnosti javnih finansija, ovom prilikom razgovori će se voditi o prioritetima ekonomske politike u narednom periodu, kojima bi se učvrstili postignuti rezultati i obezbedio dugoročan i održiv privredni rast, saopštila je NBS.

Biće reči i o merama ekonomske politike, institucionalnim i strukturnim reformama koje treba sprovoditi, kao i o modalitetima buduće saradnje Republike Srbije sa MMF-om.

Portparol MMF-a Geri Rajs je prošle nedelje izjavio da tim MMF-a boravi u Beogradu radi otpočinjanja pregovora o merama koje bi podržale novi program.

"Očekujemo da će ovi pregovori biti nastavljeni u narednim mesecima", rekao je Rajs prema transkriptu sa konferencije za novinare objavljenom na zvaničnom sajtu MMF-a.

Vlasti u Srbiji su, kako je rekao, pokazale interesovanje da razmotre novi program saradnje sa MMF-om, kroz Instrument koordinacije politika (PCI).

"PCI je jedan novi instrument, koji je osmišljen da obezbedi okvirnu politku za zemlje koje ne zahtevaju finansijsku podršku MMF-a",objasnio je Rajs.

Podsetio je da je Srbija završila trogodišnji ekonomski program sa MMF-om 22. februara, koji je, prema njegovim rečima, bio uspešan zahvaljujući odlučnosti i naporima koje su uložili srpska vlada i građani.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović je pre par dana, na pitanje Tanjuga o novom aranžmanu sa MMF-om, kazao da se već pola godine, kako se približavao kraj prethodnog aražmana, razgovaralo o nastavku saradnje sa tom institucijom i o sadržaju novog dogovora.

"Ja sam govorio da je profesionalna saradnja nešto što moramo da zadržimo, a u međuvremenu se pojavio jedan vrlo dobar instrument (PCI) koji podrazumeva koordinaciju politika koje nemaju finansije iza sebe", objasnio je Vujović.

Kako je naveo, taj instrument podrazumeva dogovore i razgovore o reformama koje predstoje, dogovaranje mera, zakona i podzakonskih akata.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Aleksandar Jovanović, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track