Najnovije vesti

ANTIĆ RAZGOVARAO SA MINISTROM ENERGETIKE REPUBLIKE SRPSKE: RS bi da preko Srbije prenosi 10 puta više gasa
Foto: Fonet/Božidar Petrović

sastanak

ANTIĆ RAZGOVARAO SA MINISTROM ENERGETIKE REPUBLIKE SRPSKE: RS bi da preko Srbije prenosi 10 puta više gasa

Biznis

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom energetike i industrije Republike Srpske (RS) Petrom Đokićem o unapređenju saradnje u oblasti energetike, snabdevanju gasom i izgradnji zajedničkih hidroelektrana na Drini.

 

Antić je posle sastanka sa novinarima rekao da RS ima ambiciozne planove za širenje gasne mreže na njenoj teritoriji i snabdevanje gasom preko Srbije.

"Republika Srpska sada iz Srbije godišnje povlači 70 miliona kubika gasa a u planu je širenje gasne mreže i povećanje potreba za gasom na 600 do 800 milion kubnih metara godišnje", rekao je Antić.

 

Đokić je kazao da očekuje da Vlada Srbije verifikuje sporazum o saradnji u oblasti energetike između Srbije i RS, posle čega bi bio potpisan ugovor između Srbijagasa i Gas Prometa-Pale kojim će se regulisati pitanje imovine srpske firme na teritoriji RS.

 

"Ugovorom bi se utvrdilo vlasništvo nad infrastrukturom Srbijagasa koja je izgrađena u vreme bivše Jugoslavije na teritoriji RS, a koju više od 20 godina održava Gas Promet", rekao je Đokić. Dodao je da je RS spremna i za zajednička ulaganja u gradnju hidroelektrana na Drini.

 

Na sastanku resornih ministara dogovoreno je da se sastanu regulatorna tela za energetiku Srbije i RS kako bi razgovarali o naknadama za promet gasa i drugim otvorenim pitanjima.

 

(Kurir.rs/Beta)

Foto ilustracija: Fonet/Božidar Petrović

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) O OVOME SU RAZGOVARALI VUČIĆ I MIČEL!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...